Na veřejných diskuzích se řešila budoucnost hradišťské teplárny

Foto: mesto-uh.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti se tento týden uskutečnily u kulatých stolů dvě veřejné diskuze s obyvateli města, v rámci kterých se řešila budoucnost teplárny v Mařaticích. Diskutována byla jak ekonomická, tak enviromentální témata.

Že uherskohradišťskou teplárnu čeká změna paliva, je známý fakt. K definitivnímu výběru konkrétního paliva, které nahradí stávající uhelný prach, vede ale ještě dlouhá cesta. Tento týden se v rámci kulatých stolů uskutečnily dvě veřejné diskuze, kde se řešilo právě toto téma.

Naším hlavním cílem je zbavit Hradiště uhelného prachu. To by se mělo stát do roku 2025. V tuto chvíli se řeší, jaké palivo ten hnědouhelný prach nahradí. První kulatý stůl byl zaměřen na ekonomická témata, řešily se náklady, cena tepla, investiční náklady. Na druhém setkání jsme řešili spíše environmentální témata,uvedl starosta města Stanislav Blaha.

Potřeba kulatých stolů vyvstala při projednávání modernizace teplárny na zastupitelstvu města, kde byla představena studie VUT v Brně, v níž byly posuzovány jednotlivé možné varianty změny paliva. Jednou z nich je možnost vybudování spalovny odpadu, se kterou však někteří obyvatelé města nesouhlasí. „Zazněla zde celá řada připomínek. Ty nejzásadnější byly ze strany zástupců, kteří doručili městu petici, ve které nesouhlasí s energetickým využíváním odpadu, což je ta jedna z variant, která je posuzována. Protože se jedná o závažné téma, je diskuze zcela jistě na místě. Nechali jsme proto vypracovat celou řadu věcí, které jsme v té původní studii postrádali,“ myslí si starosta.

Dopracována tak byla například rozptylová studie a zvážila se také decentralizace centrálního zdroje a celá řada dalších věcí. Výběr možných variant zastupitelstvo zredukovalo 14. června, od kdy jsou posuzovány pouze varianty využívající jako palivo zemní plyn nebo kombinaci zemního plynu s komunálním odpadem.

Věřím , že celá diskuze přispěje k tomu, abychom vybrali to nejlepší možné řešení především pro město a jeho obyvatele,“ dodal Blaha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x