Na základce v Bánově volili prezidenta. Občankou byla dětem žákovská knížka

Na základní škole v Bánově proběhly prezidentské volby. Foto: Vlastimil Ondra
BÁNOV - V České republice proběhlo první kolo prezidentských voleb. Jak je ze zákona dáno, volit můžou občané starší 18 let. To ale nebylo překážkou pro žáky základní školy v Bánově, kteří si uspořádali své prezidentské volby.

Byla radost pozorovat žáky, jak se po zazvonění na přestávku hrnou ze všech schodišť a chodeb se žákovskou knížkou v ruce do volební místnosti. Žákovskou totiž museli mít a předložit ji volební komisi namísto občanského průkazu. Ti si voliče označili v seznamu žáků 5. – 9. tříd, vydali mu volební lístek a mohl ho jít vyplnit a vhodit do urny.

Nelze se ale rozhodovat o budoucí hlavě státu bez informací. Proto se začali největší zájemci o volby scházet již dříve o svačinových přestávkách v sále s ředitelem a vedoucími žákovského parlamentu. A debatovali i ve třídách ve výuce v odpovídajících vyučovacích předmětech.

A jak volby vlastně dopadly? Stačí virtuálně prolistovat fotogalerii a dozvíte se to.

Volilo celkem 127 žáků ze 158 možných, což je účast 80,4%.

A jak řekl středoškolský kantor Marcel Mahdal: Škola má být apolitická, nemá vnucovat názory nebo ideologie. Má ale už ze zákona vést k demokratickému uvažování, politickým hodnotám, toleranci, vzájemné úctě, respektu, názorové snášenlivosti, solidaritě a důstojnosti všech lidí.

Zdroj: Vlastimil Ondra, ZŠ Bánov

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x