Na zámku i v jeho okolí vystaví svá díla sochař Gabriel

Foto: Zámek Zlín
ZLÍN - Od čtvrtka 12. prosince budou v Galerii Václava Chada na zlínském zámku k vidění sochařské kompozice Michala Gabriela V barvě a struktuře. Jeho první zlínská výstava bude zahájena vernisáží v 17.00 hodin, serveru Zlin.cz to za galerii řekla Kateřina Martykánová.

Sedmimetrový žralok před budovou zámku i další socha ocelového zvířete na nádvoří jsou nepřehlédnutelnou upoutávkou na novou výstavu, kterou připravila Galerie Václava Chada. Poprvé ve Zlíně se představí výrazný současný český sochař Michal Gabriel.

„Jeho tvorba je inspirována figurou, exotickou flórou a faunou. Na své sochy používá dřevo, bronz a v posledním období také laminát čili polyesterovou pryskyřici, případně různobarevné umělé hmoty jako ABS, na jejichž povrchu vznikají originální struktury ze žaludových čepiček, broskvových pecek, burských a vlašských ořechů,“ uvedl kurátor výstavy Leoš Lang. Dodal, že v posledních letech pracuje autor také s nerezovou ocelí. Příkladem může být zrovna skulptura žraloka vážící šest a půl tuny.

Michal Gabriel rád experimentuje s materiálem, v jeho dílech se kloubí klasický a tradiční sochařský pohled s rovinou experimentální, novátorskou a objevitelskou. Využívá také nejmodernější technologie. Některé plastiky vytváří za pomoci 3D technologií, které umožňují opakování, zmnožování či deformace tvarů. Sám svůj postup vysvětluje jako cestu od sochařského dláta k dlátu digitálnímu.

Výstavu doprovodí dvě komentované prohlídky. Poprvé, ve čtvrtek 16. ledna 2020 v 17.00 hodin, provede výstavou její kurátor Leoš Lang. Druhé komentované prohlídky se ve čtvrtek 13. února 2020 v 17.00 hodin ujme přímo autor, Michal Gabriel, a prohlídku navíc doplní i přednáška Od dláta k digitálnímu dlátu.

Expozice je přístupná od 12. prosince do 13. března 2020 vždy od úterý do pátku od 10.00 do 17.00 hodin. V jiných termínech lze výstavu navštívit pouze po individuální domluvě na e-mailu galerie@zlinskyzamek.cz. Vstupné je 50 Kč.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x