Nadlimitní výskyt niklu v řece Bečvě potvrdily další vzorky

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Město Valašské Meziříčí má k dispozici výsledky vzorků vody z řeky Bečvy, které nechalo v úterý 27. října odebrat poblíž mostu do místní části Juřinka v místě výpusti vedoucí z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. Potvrdily výskyt zvýšeného množství niklu, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jakub Mikuš.

V uvedený den odebrali na místě vzorky také inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Tyto rovněž prokázaly nadlimitní výskyt niklu.

„Obdrželi jsme výsledky námi odebraných vzorků, které taktéž prokázaly zvýšenou koncentraci niklu. O této skutečnosti jsme zároveň informovali Českou inspekci životního prostředí,“ uvedl Petr Křístek, vedoucí odboru životního prostředí valašskomeziříčské radnice.

Nikl není pro člověka významně toxický, ale patří mezi potenciální karcinogeny, je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce. Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách přísněji limitována, než v pitné vodě.

„Česká inspekce životního prostředí nyní pokračuje v šetření příčiny a zdroje kontaminace, ve spolupráci s vodoprávním úřadem monitoruje řeku a vzájemně si vyměňuje informace s ostatními složkami. Dosud nebyly potvrzeny žádné úhyny ryb. Na základě kompletních a křížových výsledků rozborů určíme další postup inspekce. Kompletní analýzy a hodnoty rozborů vody nebudeme blíže komentovat, protože jsou důležité pro další šetření, které inspekce následně povede,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x