Náklady na údržbu silnic v kraji dosáhly v únoru kvůli mírné zimě jen 15,7 milionu

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Silničáři ve Zlínském kraji měli kvůli mírné zimě v únoru náklady na údržbu silnic jen 15,7 milionu korun, průměrná částka posledních pěti let dosahovala skoro 19 milionů korun. Spotřebovali 955 tun soli a 2747 tun inertních posypových materiálů, uvedla Správa a údržba silnic Zlínského kraje v tiskové zprávě.

Pokračování mírné zimy i v únoru znamenalo méně pluhování a posypu, než bývá v tomto ročním období zvykem. Silničáři za únor pluhovali 13 967 kilometrů silnic II. a III. třídy. Posypalo se 24 742 kilometrů. Při tom spotřebovali 955 tun soli a 2747 tun inertních posypových materiálů. Náklady dosáhly částky 15,7 milionu korun. „V porovnání s průměrem za posledních pět let byly tyto ukazatele opět výrazně nižší. Největší podíl výkonů zimní údržby ve Zlínském kraji připadl tradičně na okres Vsetín,“ uvedli silničáři.

Průměrné hodnoty únorových výkonů zimní údržby silnic ve Zlínském kraji v předchozích pěti letech dosahovaly nákladů skoro 19 milionů korun, přičemž se pluhovalo 34 426 kilometrů a sypalo 36 114 kilometrů a spotřeba soli byla 1263 tun a inertních materiálů 3488 tun. „Březen je posledním měsícem zimní údržby silnic a zima během něj už zpravidla žádné větší problémy na silnicích nevyvolává. Doufáme, že se dosavadní mírné počasí bez sněhu a ledu na komunikacích udrží a že nám po mírné zimě zbude o něco více prostředků na letní údržbu, která má pro motoristy dlouhodobější efekt,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

V únoru podle něj organizace využila 13,9 milionu korun na provádění prací mimo zimní údržbu, zejména dopravní značení, bezpečnostní zařízení, údržbu odvodnění a zeleně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x