Navara měl namále. Česká jednička přesto slízla v Hošťálkové smetanu

David Navara v obležení diváků. Foto: Gabriela Jochcová
HOŠŤÁLKOVÁ - 15. ročník Memoriálu Jana Kováře přilákal do Hošťálkové na Vsetínsku nejen velmi početné zastoupení vyznavačů hry na čtyřiašedesáti polích, ale také nejlepšího šachistu naší současnosti (a také už poměrně dávné minulosti) Davida Navaru. Ten přitom nedávno oslavil teprve 39. narozeniny, ale už třeba v roce 2006, tedy ve svých 21 letech, byl třináctým hráčem světového žebříčku a vysokou výkonnost v elitních kruzích královské hry si drží i nadále.

„Moc si vážíme toho, že jsme u nás na vesnici mohli mít takovou hvězdu, ale lehké to u nás v Sokolovně úřadující mistr Evropy fakt neměl,“ dává nahlédnout mezi početné pole šachového rapid turnaje jeho ředitel Josef Bednařík.

Každá z partií Davida Navary se těšila mimořádnému zájmu přítomných.

„Každý se s ním chtěl vyfotit, kdekdo chtěl podepsat šachové suvenýry, u jeho šachovnice se vždy vytvořil velký shluk diváků, kteří napjatě sledovali každý tah,“ popisuje nevšední kulisu Bednařík s tím, že jednoduché to ani takový borec na memoriálu neměl.

Mezi šachisty od nás dorazili i vyznavači hry ze Slovenska, Polska či Litvy.

„Navara utrpěl porážku s Polákem Piesikem, ten ale hned poté prohrál s mladým Markem Mičou, který vede Beskydskou šachovou školu Frýdek-Místek. A tak se rozhodovalo v samém závěru, větší drama to být nemohlo. Nakonec zvítězil i s časovými dvouvteřinovými přídavky favorizovaný Navara a stal se vítězem naší velké akce,“ popsal jedinečný závěrečný souboj Bednařík s tím, že druhý skončil Miča a třetí příčka patří zlínskému Mařákovi.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x