Návštěvnost turistických cílů ve Zlínském kraji se opět zvýšila

Ilustrační foto (Foto: CCRVM)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Rok 2019 ve Zlínském kraji lze z pohledu cestovního ruchu považovat za úspěšný. Vyplývá to ze statistik návštěvnosti turistických cílů, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Centrála cestovního ruchu Východní Moravy shromažďuje od roku 2008 informace o návštěvnosti vybraných, tzv. referenčních turistických cílů na území Zlínského kraje. Jsou zde zástupci turistických atraktivit, vybrané hrady a zámky v regionu či muzea a galerie. Ve skupině cílů, označené jako atraktivity, kam patří Baťův kanál, rozhledny, galerie a Zoo Zlín, se návštěvnost zvýšila o 4,8 %. Hrady a zámky mají návštěvnost vesměs totožnou s minulými sezonami, dobrou zprávou je zvýšený zájem o zámek Vizovice, a sice o 20 %. Pětiprocentní růst je zaznamenán také u návštěvnosti muzeí.

„Za posledních 10 let se návštěvnost námi sledované dvacítky referenčních cílů zvýšila o 38 %. Z hlediska počtu návštěvníků se jedná o navýšení o 577 tisíc lidí,“ upřesnila Petra Psotková, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zvýšení obratu z prodeje vstupného tak jde do desítek milionů korun. „Těší nás, že loňský rok přinesl zápisy do rekordů v návštěvnosti hned u dvou významných subjektů v našem kraji. Branami Zoo Zlín prošlo v roce 2019 neuvěřitelných 682 826 návštěvníků, rekordní návštěvnost 364 140 hostů mělo také Valašské muzeum v přírodě,“ dodala Psotková.

V roce 2019 činila návštěvnost Valašského muzea v přírodě rekordních 364 140 hostů, což je o 10 140 návštěvníků více než v roce předešlém. „Jedná se o největší návštěvnost za posledních sedmnáct let,“ konstatoval generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Zoo ve Zlíně-Lešné patří mezi první desítku nejvíce navštěvovaných turistických cílů v ČR, Valašskému muzeu v přírodě patří celostátní prvenství mezi turistickými cíli z oblasti lidové kultury.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x