Návštěvnost Zlínského kraje byla loni srovnatelná s rokem 2019

Východní Morava, foto: Petr Slavík
ZLÍNSKÝ KRAJ – Turistická destinace Zlínského kraje si z hlediska cestovního ruchu vedla v uplynulém roce 2022 velmi dobře. Do kraje zavítalo přes 803 tisíc návštěvníků. Oblíbené byly víkendové pobyty.

V roce 2022 vyrazilo na návštěvu Zlínského kraje více než 803 tisíc lidí. Statistiky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy dále ukazují, že zde v průměru návštěvníci strávili takřka 3 noci. V oblibě byly hlavně víkendové pobyty. Po zaokrouhlení šlo o 2,260 milionu přenocování. Tato čísla tak poukazují na návrat k hodnotám v před-covidovém roce 2019.

V kategorii hostů rezidentů byl pro Zlínský kraj rok 2022 úspěšnější (705 229 hostů) než srovnatelný rok 2019 (683 759 hostů). Co se ale týče hostů nerezidentů, minulý rok (97 655 hostů) za rokem 2019 (125 178 hostů) stále zaostává.

„Definitivní návrat na před-covidová čísla je pro nás začátkem nové etapy,“ hodnotí výsledky Zlínského kraje náměstek hejtmana Lubomír Traub. „Bereme ji jako výzvu. Pracujeme na rozvoji cestovního ruchu, a to v duchu soudobých trendů. Poděkování patří hlavně podnikatelům v cestovním ruchu, kteří i přes nedávná přísná opatření zvládají náročnou klientelu,“ dodává.

„Musíme si uvědomit, že cestovní ruch už nikdy nebude jako dřív. V době složité mezinárodní situace, inflace a určité nejistoty se trh chová jinak, nově, a my na to musíme umět reagovat,“ říká ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová. Podle jejích slov mnohé napoví také konference s názvem Cestovní ruch ve Zlínském kraji, kterou Centrála pořádá 2. března v Interhotelu Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x