Návštěvu kraje zakončí Petr Pavel ve Slováckém divadle, kde bude debatovat s občany

Foto: Pražský hrad
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Prezident České republiky Petr Pavel navštíví v úterý a středu ve dnech 16. a 17. dubna Zlínský kraj, kde se setká například s hejtmanem Radimem Holišem, starosty obcí, zamíří do areálu bývalých skladů munice Vrbětice, do Valašského muzea v přírodě, na Pustevny či do Mysločovic. Na závěr své oficiální návštěvy zavítá Petr Pavel do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde bude besedovat s občany.

Do Slováckého divadla dorazí prezident ve středu 17. dubna. „Je to pro nás velká čest, v novodobé historii je to teprve druhá návštěva nejvyššího ústavního činitele u nás v divadle,“ říká ředitelka slovácké scény Libuše Habartová.

Hlavním a jediným bodem programu uherskohradišťského divadla je debata s občany, která proběhne od 16:30 do 18:00 hodin. „Ačkoliv bude v hledišti spousta hostů z řad představitelů kraje, města a dalších institucí, hlavní požadavek Hradu je dát prostor k otázkám běžným občanům. Pan prezident chce slyšet jejich názory a chce vědět, jaká témata jsou pro ně důležitá,“ říká moderátor akce Josef Kubáník.

Spolu s ním bude moderátorkou Kateřina Perknerová z Deníku, který celých 90 minut přenese na své streamovací platformy. Zájem o debatu je obrovský, 33 minut po spuštění rezervačního systému byl sál s téměř čtyřmi sty sedadly zaplněný.

Petr Pavel ve funkci hlavy státu Slovácké divadlo navštíví poprvé, ale není mu neznámé. Zastavil se v něm v říjnu 2022 v době prezidentské kampaně. „Když se řekne Slovácko, vždycky si vybavím víno, slivovici, dobré lidi, Slovácké divadlo, Letní filmovou školu a 1.FC Slovácko. Tady bych si dovedl představit ideální dovolenou,“ řekl prezident Pavel.

Petr Pavel je druhým prezidentem, který uherskohradišťské divadlo navštíví. Před ním tak v březnu 1992 učinil Václav Havel.

V hledišti tenkrát seděl celý soubor, na jevišti byly připravené židle, ale Václav Havel říkal: ‚Přece tu nebudeme sedět jako na schůzi‘ a posadili jsme se na okraj jeviště. Pak jsme si dlouze povídali, velmi ho zajímalo, jak funguje oblastní divadlo. Shodli jsme se pak s kolegy, že jsme v tu chvíli Václava Havla nevnímali jako prezidenta, ale jako kolegu, který se stavil, když jel zrovna okolo,“ vzpomíná na návštěvu prvního polistopadového prezidenta tehdejší ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x