Návštěvy v nemocnicích jsou opět povolené. Ale za jakých podmínek?

Ode dneška se ruší zákaz návštěv v nemocnicích. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Od pondělí 17. května jsou opět povolené návštěvy v nemocnicích. Na základě opatření Ministerstva zdravotnictví ČR budou platit stejná pravidla jako pro návštěvy v léčebnách dlouhodobě nemocných či hospicech.

Návštěvy pacientů v nemocnicích budou jsou ode dneška umožněny osobám, které se prokáží certifikátem o kompletním naočkování nebo potvrzením o prodělání onemocnění covid-19 v předchozích 90 dnech nebo negativním antigenním či PCR testem, který nebude starší 48 hodin. Je zároveň nutné, aby návštěvníci nejevili klinické známky akutního onemocnění, tedy neměli zvýšenou teplotu či kašel.

Z vydaného opatření ministerstva zdravotnictví dále vyplývá, že návštěvy budou muset použít respirátor třídy KN95/FFP2 nebo vyšší bez výdechového ventilu, s výjimkou dětí do dvou let, které nemusí mít žádnou ochranu, nebo dětí od 2 do 15 let, kterým stačí běžná rouška či jiný prostředek ochrany dýchacích cest.

Návštěvu bude moci vykonat u pacienta vždy maximálně jedna dospělá osoba a jedno dítě, doba návštěvy je omezena na 15 minut. Přijít na návštěvu je doporučeno v časovém úseku od 14 do 17 hodin.

Stejná pravidla se od pondělí 17. května vztahuje také pro průvodce u porodu. Těm navíc bude zamezen kontakt s ostatními rodičkami. Porody s jejich přítomností budou probíhat v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.

Na tzv. covid stanicích, kde se léčí pacienti s tímto onemocněním, zákaz návštěv nadále platí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x