Nečekané ohnisko ptačí chřipky! Tentokrát na Záhlinických rybnících

Labutě na Záhlinických rybnících uhynuly na ptačí chřipku. Foto: HZS Zlínského kraje
KROMĚŘÍŽSKO - Profesionální hasiči Zlínského kraje ze stanic Kroměříž a Zlín aktivně zasahují u úhynu vodního ptactva na soustavě Záhlinických rybníků, které se nacházejí západně od obce Záhlinice na Kroměřížsku. Důvodem je odhalení ptačí chřipky.

Podle ředitele krajské veterinární správy Františka Mahdalíka potvrdily testy u několika uhynulých labutí ptačí chřipku typu H5N1. Tento typ je přenosný i na člověka.

Hasiči vybavení ochrannými prostředky provádějí na místě sběr kadáverů a zároveň probíhá ve spolupráci s orgány veterinární správy systematický průzkum terénu, aby byl zjištěn rozsah výskytu a mohla být řešena eliminace dalšího šíření nákazy. V dané oblasti je nasazeno několik kusů techniky, čluny a v rámci mezikrajské pomoci také dron HZS Moravskoslezského kraje,“ uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Pavel Řezníček.

Nejen hasiči, ale také vedení města Kroměříž nedoporučuje občanům tato místa navštěvovat a v případě nálezu zraněného, umírajícího nebo již uhynulého ptactva v této lokalitě s takovým živočichem nijak nemanipulovat, nedotýkat se ho a neprodleně informovat tísňovou linku 112, případně místně příslušnou veterinární správu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x