Něčičáci, to sú chlapci. Neboli slováčtí šohaji v akci

Foto: Marek Svoboda
KYJOV-NĚTČICE - Krásné, barevné Slovácko nezná hranic. Tedy rozhodně těch krajských. Třebaže jsou mistři pěvci kyjovští, zvaní už 25 let Něčičáci, z kraje Jihomoravského, moc dobře jim to hlasově ladí i u nás v kraji Zlínském. Jak známo, Kyjov je jedním z hlavních center slováckého zpěvu, tance a skvělé muziky, jeho ústrojná část Nětčice pak jednou z báječných kolébek tamního folkoru.

Tahle báječná parta chlapů v letech i hochů podstatně mladších se zlatem v hrdlech si nedávno zazpívala v Záhlinicích na Kroměřížsku, až do Beskyd je bývá slyšet, když sytě pějí třeba v okolí Velkých Karlovic. Znají je i na mnoha jiných místech.

„Jedním z našich cílů je rozvíjet prostřednictvím muziky a písniček dobré sousedské vztahy, což platí už zmíněného čtvrtstoletí a jen podtrhuje, že my z Nětčic, z Kyjovska, si moc dobře rozumíme s lidmi na Hané nebo třeba na Valašsku,“ vypraví jeden z Něčičáků Zdeněk Polášek.

Zásluhou tohoto chlapského pěveckého tělesa se na Slovácku daří odkrývat i polozapomenuté pamětihodnosti košatého regionu.

Jednou z nich je i Vávrův mlýn v kyjovské místní části Nětčice. Spolu s dalšími nadšenci jej Něčičáci dostávají takříkajíc do staronové báječné tváře. Už podruhé se sešli při jeho cídění a úklidu, to aby byl úplně top.

„Všechny milovníky folkloru zveme na sobotu 7. září na naše podzimní zpívání, jde už o letošní druhou akci tohoto druhu, nebudeme v tom zdaleka sami. Máme pozvána další pěvecká ženská i mužská uskupení z okolí Kyjova i odjinud, zájemci si mohou prohlédnout Vávrův mlýn, tomu všemu předchází mše a samozřejmě od půl šesté večer se bude zpívat u cimbálu,“ zve na v pořadí třetí setkání pěveckých sborů Zdeněk Polášek.

Oslavy 25. narozenin Něčičáků pak vyvrcholí 17. října velkou výstavou dobových fotografií Nětčic, coby hodně zajímavé destinace, kde se folkloru dařilo, daří a zjevně i dařit bude.

--> --> --> --> -->