Nedělní bohoslužby vyřeší evangelíci v kraji různě

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nedělní bohoslužby, které se po zákazu shromažďování nad 30 lidí zproblematizovaly, budou řešit jednotlivé evangelické sbory ve Zlínském kraji různě. Někde budou pobožnosti na etapy, jinde elektronicky, informoval server Zlin.cz farář Českobratrské církve evangelické v Uherském Hradišti Michal Vogl.

Nemít nedělní bohoslužby, o to spíš v postním období, to je pro málokterého aktivního křesťana přijatelné. Jak ale zajistit, aby se jich neúčastnilo více než povolených třicet lidí? Pokuta za překročení zákazů souvisejících s hrozící koronavirovou nákazou, je na možnosti Českobratrské evangelické církve příliš vysoká.

Doporučení upustit od klasických bohoslužeb dostali faráři v kraji i od organizačního vedení jejich církve, Synodní rady. Protože ale v této protestantské církvi platí demokratické principy a doporučení není nařízení, rozhodli se vyřešit nečekanou a ne zrovna příjemnou situaci jednotliví faráři různě.

Například Javorník nad Veličkou bude mít místo jedněch celkem čtvery bohoslužby. Od soboty večer, přes neděli od 10 a od 18 hodin až po středu od 18 hodin. Aby nepřišlo lidí příliš mnoho najednou, řeklo si staršovstvo, tedy volený orgán sboru, že rozdělí lidi podle abecedy a k jednotlivým termínům přiřadí konkrétní začáteční písmena příjmení.

V kostele se v neděli sejdou také evangelíci v Huslenkách. Bývá jich totiž vždy méně než 30.

Jinde ale vyřešili problém s obavami lidí před koronavirem tím, že nabídnou bohoslužby online. Tato možnost nebude například pro lidi ze zlínského evangelického kostela ničím novým. Online přenos nedělního kázání bude mít také Valašské Meziříčí, Růžďka nebo Vsetín horní sbor. V Uherské Hradišti zase věřící mohou zhlédnout na webu aktuální nahrávku kázání, kterou jim připravil jejich kazatel.

Samozřejmě kromě toho mohou lidé sledovat pobožnost v televizi nebo v rádiu a pustit si na internetu třeba bohoslužby z pražského Braníka, kde tímto způsobem už nějakou dobu vycházejí vstříc lidem, kteří se kvůli svému zdraví či situaci do kostela nedostanou.

Českobratrská církev evangelická má ve Zlínském kraji asi čtrnáct a půl tisíce členů. Ti navštěvují kostel či modlitebnu v některém ze 27 evangelických sborů. Každý sbor má pak většinou nejméně jednu kazatelskou stanici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x