Nehody cyklistů a uživatelů elektrokoloběžek jsou stále častější

Ilustrační foto
ZLÍNSKÝ KRAJ – Záchranáři Zlínského kraje vyjíždějí stále častěji k dopravním nehodám, jejichž účastníky jsou cyklisté a jezdci na elektrokoloběžkách. Ti často končí se zlomeninami dlouhých kostí a úrazy ramene, které vyžadují operaci a náročnou rehabilitaci.

Třeba nedávno naše posádky vyjížděly k dopravní nehodě elektrokoloběžky s cyklistou. Po ošetření pacienta v rámci přednemocniční neodkladné péče jsme cyklistu odvezli s poraněním dolní končetiny a zhmožděným zápěstím na urgentní příjem do nemocnice,“ uvedli záchranáři Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje na svém facebooku.

S příchodem slunečného počasí takových výjezdů podle záchranářů rok od roku přibývá.

Buďte obezřetní a pamatujte na výraznější nebo světlé oblečení, pevnou obuv bez podpatků, brýle a rukavice. Přilba je sice povinná pouze pro děti do 18 let, nicméně vzhledem k množícím se vážným úrazům by ji měli nosit automaticky všichni cyklisté a uživatelé elektrokoloběžek,“ pokračovali záchranáři.

Nehod přibývá hlavně kvůli rostoucí popularitě těchto strojů. Úrazy jsou ale často vážnější než po pádu na běžném kole či koloběžce. To je dáno i tím, že tyto stroje jsou těžší a úrazy se stávají v podstatně vyšší rychlosti.

Stále častěji se záchranáři setkávají se zlomeninami dlouhých kostí, časté jsou i úrazy ramene. Jednoduše jde o úrazy, které si vyžadují operaci a rehabilitace je náročnější. Řada lidí, zvláště u elektrokoloběžek, pak zapomíná na přilbu. To pak jde o úrazy, kdy může hrozit závažné poranění mozku,“ varují krajští záchranáři.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x