Nejdéle sloužící Mikuláš chodí v Buchlovicích. Jindřich Dostál se letos do kostýmu převlékl už po jednapadesáté!

Jindřich „Barry“ Dostál. Foto: televize TVS
BUCHLOVICE - Už po jednapadesáté se letos do mikulášského kostýmu převlékl Jindřich Dostál. Tohoto unikátu si povšimla i agentura Dobrý den z Pelhřimova, díky níž je od loňského roku zapsán v české knize rekordů jako nejdéle sloužící Mikuláš!

Na tom, že se skupinka dospěláků v prostorách hasičárny převléká do kostýmů čertů a andělů, není nic zvláštního. Podobně to přece probíhá skoro v každé obci nebo městě. Jenže v Buchlovicích mají přece jenom jeden unikát. Jindřich Dostál, kterému nikdo neřekne jinak než Barry, totiž v roli Mikuláše rozdává dětem nadílku už více než padesát let!

Svatého Mikuláše dělám každoročně bez přerušení už od roku 1972. Za minulého režimu jsem odolal náporu Dědy Mráze a za tohoto režimu silného sponzora Santa Clause,“ říká s úsměvem Jindřich „Barry“ Dostál.

Jindřich Dostál převzal miklulášskou štafetu v 15 letech od tehdejšího basisty Hradišťanu Jana Vančury, kterému komunistický režim zakázal veřejná vystoupení. Kostým pak na sebe bral každý rok včetně let, které strávil na vojně. Takto dlouhé služby si povšimla i agentura Dobrý den z Pelhřimova, která eviduje české rekordy. Jindřich Dostál je tak od loňska zaznamenán v české guinnessovce jako nejdéle sloužící Mikuláš.

V Pelhřimově mě řekli, že když už to dělám tak dlouho, mám se snažit ten rekord prodlužovat. Já si ale myslím, že už by mě asi stejně nikdo nedohnal!“ pokračoval sympatický Mikuláš z Buchlovic.

Jindřich „Barry“ Dostál rozdával letos z koňského povozu radost už po jednapadesáté. A jak se zdá, mikulášskou čepici se rozhodně nechystá pověsit na hřebík. Oči dětí v Buchlovicích tak nejspíš rozzáří i příští rok!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x