Nejkrásnější perníky na světě dělá Jaroslava Londová ze Vsetína. Už potřetí zvítězila v nejprestižnější světové soutěži

Foto: RTCZ
VSETÍN - Zlatou medaili z mezinárodní cukrářské olympiády získala už potřetí cukrářka ze Vsetína. Učitelka Střední odborné školy Josefa Sousedíka zabodovala s perníkem na téma Platonovy mnohostěny.

Platonská tělesa, právě ta si vybrala Jaroslava Londová jako ideu pro svou cukrářskou instalaci, se kterou se přihlásila do nejprestižnější světové soutěže kuchařského umění IKA Culinary Olympics ve Stuttgartu. Olympiáda se zde konala začátkem února a filigránsky zdobená Platonská tělesa z perníku získala zlato. Pro cukrářskou umělkyni to byla v kariéře už třetí zlatá olympijská medaile.

„Radost mám, jenom když se to vysloví. Je to neuvěřitelné. Ještě minulý týden jsem si říkala, jestli je to vůbec pravda,“ usmívá se Jaroslava Londová.

S cukrářskou instalací pomáhala paní Londové její dcera Drahomíra, která je i spoluautorkou olympijského soutěžního konceptu. Maminku olympioničku doprovázela i přímo do Stuttgartu.

„Neskutečná atmosféra, nervozita, spousta lidí, stovky a stovky soutěžících. Byl to z profesního hlediska obrovský zážitek,“ vzpomíná na cukrářskou olympiádu Drahomíra Londová.

Při bodování instalace Platonských těles cukrářky Jaroslavy Londové sáhli někteří rozhodčí do absolutních hodnot plného počtu bodů. I to je ocenění, kterým se může pochlubit jen málokdo na světě. A takto ji hodnotí její týmová kolegyně a dcera.

Maminka je velmi soustředěný člověk, má za sebou třicet roků praxe, při práci si je velmi jistá. Samozřejmě někdy se něco nepovede a musí se to udělat znova, ale to k té práci patří,“ říká o své mamince dcera Drahomíra.


Při zdobení perníkových plátů používá trojnásobná zlatá olympijská medailistka speciální polevu s tajnou recepturou. Pro cukrářky ji začala připravovat na zakázku. Videa, jak ji co nejlépe využít pro svůj cukrářský záměr, najdou zájemci na webu bylonda.cz.

„Na polevy mi přišly krásné odezvy. Občas mám příležitost zájemkyním na kurzech všechny tyto postupy předat, mám s tím nejlepší zkušenosti,“ dodává zkušená cukrářka.


Další cukrářská olympiáda se bude konat znovu za čtyři roky. Jestli se jí zúčastní i paní Londová, jsme se zatím nedozvěděli. Možná se jí ale zúčastní už jako součást cukrářského týmu své dcery Drahomíry, která pokračování v rodinném cukrářském řemesle nevyloučila.

Sponzor článku: Jedlé kytice od Frutiko.cz

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x