Nejlepší Spartan světa je z Bánova

Foto: televize TVS
BÁNOV - Nejnáročnější sportovní klání Spartan race je sportem pro skutečné chlapy. Jen málokdo však tuší, že mistr světa v této disciplíně bydlí v Bánově na Uherskohradišťsku.

Ještě před čtyřmi lety vážil jednačtyřicetiletý Martin Helebrand z Bánova 104 kilogramy. Dříve hrával závodně fotbal, zkoušel také hokej a florbal. Jenže pak přestal sportovat a váha narůstala. Díky svému spolupracovníkovi si však jednou vyzkoušel závody Spartan race.

Bylo to výživné. Nejkratší závod, který měří 7 kilometrů, jsem běžel asi dvě a čtvrt hodiny a ještě na mě čekal o deset až patnáct let starší chlap, tak to bylo pro mě dost zdrcující. Tehdy jsem si řekl, že musím zamakat,“ vzpomíná na své začátky Martin Helebrand.

A tak na sobě Martin Helebrand začal pracovat. Denně běhal po okolních kopcích, v domácích podmínkách si vytvořil speciální posilovací dráhu a jeho píle se pomalu, ale jistě začala projevovat také na závodech.

Na dráze na vás čeká hodně překážek, ať už je to lezení pod ostnatým drátem, nošení těžkých břemen, třeba třicetikilový pytel s pískem nebo kýbl se štěrkem, pak tam jsou různá tahání na laně nebo šplh,“ vypočítává překážky Martin Helebrand. Neschází ani ručkování po kruzích či hod oštěpem.

Za každou nesplněnou disciplínu pak následuje trestný okruh se zátěží. Vítězí ten, kdo má natrénováno. A Martin Helebrand natrénováno měl. Postupně začal vyhrávat závody nejen u nás, ale i po celé Evropě.

Vrcholem bylo mistrovství světa v Řecku, kde vyhrál závody na 7 a 11 kilometrů a také půlmaraton. V celkovém součtu měl před druhým v pořadí náskok 14 minut a stal se v konkurenci 160 borců mistrem světa v kategorii 40 až 45 let. V roce 2023 absolvoval po celé Evropě 18 závodů a nepoznal přemožitele.

Také v letošním roce má před sebou velké cíle. „Letos se chci zúčastnit mistrovství Evropy v Rakousku v Kaprunu, to je čistě půlmaraton z mistrovství světa, a pak bude na začátku listopadu mistrovství světa v Řecku – trifecta, to co jsem vyhrál. Trifecta se skládá ze tří závodů během tří dnů – Sprint, Super a Beast,“ zmínil úspěšný sportovec.

Na závody nejezdí Martin Helebrand sám. Zázemí mu pomáhá vytvořit jeho manželka a do závodů v dětských kategoriích se zapojují i jejich dva synové – devítiletý Nikolas a o tři roky mladší Samuel. Také ti už přivezli do domácí síně slávy několik krásných medailí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x