Nejoblíbenější jména ve Zlíně? Tereza a Jakub

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN – V loňském roce se ve Zlíně narodilo 2 129 dětí, z toho 1 011 děvčat a o 107 více chlapců. Do zlínské matriky zapisovaly úřednice dívkám nejčastěji jméno Tereza a chlapcům jméno Jakub, serveru Zllin.cz to řekla za zlínskou radnici Irena Orságová.

Další v pořadí oblíbenosti je jméno Tomáš, Matyáš nebo další varianty jména Matias a Mathias. U dívek je na druhém místě Ema a třetí v oblíbenosti je tradiční jméno Anna. Mezi stálice vybíraných jmen patří i Eliška, Natálie Viktorie a Adéla, z chlapeckých pak Jan, Adam Vojtěch a Lukáš. Přičemž Lukáš je od roku 2001 nejoblíbenějším chlapeckým jménem. V letech 2001 – 2011 měl šestkrát prvenství, třikrát druhé místo a dvakrát byl v oblíbenosti bronzový. V letech 2012 – 2018 byl na žebříčku jmen ve Zlíně vždy první.

Ne všichni rodiče ale vybírali pouze hojně užívaná jmena. Řada z nich se snažila svým dětem vybrat jméno naopak ne příliš známé.

„Mezi chlapci máme ve Zlíně nově nositele jmen, jako je třeba Artuš, Elon, Jorn, Kajetán, Ruben či Ryan, u děvčat jména Abigail, Aria, Filomena, Florentýna, Leticie, Madison nebo Ronja,“ uvedla vedoucí oddělení matrik a ověřování Odboru občansko-správních agend Magistrátu města Zlína Elena Kovaříková.

Neobvyklého pojmenování se dostalo i 46 dětem, 19 dívkám a 27 chlapcům v případě druhého jména. Rodiče vybrali dětem druhé jméno, jako je například Matteo, Owen, Aron, Vito nebo Panajota. Matrika také zaevidovala volby druhého jména u dospělých a dětí, kteří se pro druhé jméno pro sebe či pro své dítě rozhodli až časem. Za loňský rok jich bylo devět, což je podle evidence v matrice běžný průměr.

V roce 2019 se na zlínskou matriku vydalo i 44 dospělých, kteří chtěli změnit své jméno či příjmení. Ve čtyřech případech došlo pouze ke změně jména, ve 32 případech ke změně příjmení a osmi žadatelům úřad vyhověl v žádosti o změnu jména i příjmení.

„V případě žádosti o změnu jména a příjmení se žádosti vyhoví zejména tehdy, pokud jde o příjmení hanlivé nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod. Změna jména a příjmení se povolí také v případě změny pohlaví,“ vysvětlila Elena Kovaříková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x