Největší letošní investice kraje – nemocnice, škola i Cyrilometodějské centrum

foto: kr-zlinsky.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ – Částku 729 milionů korun si letos Zlínský kraj vyčlenil z přebytkového rozpočtu na podporu významných staveb a projektů. Které to budou, o tom informovala server Zlin.cz Adéla Čuříková ze zlínského hejtmanství.

Mezi největší investiční akce, které jsou financovány z rozpočtu kraje i z evropských dotací, patří rekonstrukce budovy číslo 14 v Uherskohradišťské nemocnici, stavba Cyrilometodějského centra ve Starém Městě, přestavba mostu u Topolné nebo rekonstrukce základní a mateřské školy v Kroměříži.

Na jaře zahájí kraj opravy vnitřních prostor budovy č. 14 v areálu Uherskohradišťské nemocnice. Rekonstrukcí projdou elektroinstalace, kanalizace, vodovody, instalovány budou nové příčky a omítky, podlahy, keramické obklady, stropní podhledy i vzduchotechnika. Současně bude vybudováno nové ocelové schodiště a přístavba komunikační vertikály se dvěma výtahy a schodištěm pro evakuaci. Předpokládané celkové náklady jsou vyčísleny na 246 milionů korun. Rekonstrukce by měla být ukončena na konci roku 2021.

Začala kompletní revitalizace čtyř archeologických lokalit v aglomeraci Modrá, Sady, Špitálky a Na Valách, jejíž součástí bude rovněž dostavba stávajícího památníku Velké Moravy. Celkové náklady projektu, který je financován z dotačního programu IROP, rozpočtu Zlínského kraje a z vlastních zdrojů Slováckého muzea, činí 123 milionů korun. V novém Cyrilometodějském centru vznikne zázemí pro archeology a reprezentativní výstavní prostory s multimediální expozicí zaměřenou na život a odkaz Cyrila a Metoděje. První návštěvníci by do nového objektu mohli zavítat na konci června 2022.

Silničáři chystají na trase mezi Napajedly a Topolnou přestavbu mostu přes vodní tok Burava. Původní nevyhovující most bude odstraněn a nahrazen novým. Stavbou také dojde k úpravě nepřehledného a nevyhovujícího prostorového uspořádání navazujících úseků silnice před a za mostem v celkové délce 317 metrů. Stavba by se měla realizovat v období od března do konce roku 2020. Odhadované náklady činí 28 milionů korun.

Stavební úpravy Základní a mateřské školy Kroměříž, F. Vančury, která vzdělává děti se zdravotním postižením, budou zahájeny v průběhu roku 2020. Opravovat se budou dožilé prostory stávajících budov, ve kterých vzniknou nové učebny, dílny, místnost pro rehabilitaci a rovněž jídelna, výdejna stravy, prádelna a šatna. Rekonstrukce, kterou z velké části pokryje dotace evropské unie, má přijít na téměř 40 milionů korun. Stavební práce by měly být ukončeny v září roku 2021.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x