Nelekněte se! V poledne se po celé zemi opět rozezní sirény

Ilustrační foto
ZLÍNSKÝ KRAJ – Pravidené zkoušky sirén se od 1. června opět vrací do normálu. Zkušebně se sirény po celé České republice rozezní dnes přesně v poledne, a to stálým tónem po dobu 140 vteřin.

Pravidelná zkouška sirén byla zavedena vyhláškou Ministerstva vnitra z roku 2002 za účelem prověřování jejich provozuschopnosti.

Zkoušky sirén jsou pro nás nesmírně důležité. Protože pouze aktivací signálu sirény lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí,“ uvedla tisková mluvčí Ministerstva vnitra Pavla Jakoubková.

V tomto roce však byly zkoušky sirén třikrát zrušeny, konkrétně od března do května, a to především z důvodu zabránění nežádoucí panice ukrajinských uprchlíků.

V minulosti se pravidelné zkoušky sirén zrušily například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při setkání prezidentů USA a Ruska v Praze, anebo čtyřikrát v roce 2020 z důvodu nežádoucí paniky při mimořádném stavu souvisejícím s koronavirem.

Zkoušky sirén se provádějí nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Například v Německu probíhá jednou ročně celostátní zkouška všech prostředků varování obyvatelstva. V Rakousku jsou (kromě Vídně) sirény zkoušeny každou sobotu zkušebním tónem po dobu zhruba 45 vteřin. Celostátní zkouška pak probíhá každou první sobotu v říjnu. Na Slovensku probíhá zkouška sirén každý druhý pátek v měsíci v poledne. Ve Švýcarsku sirény zkouší každou první středu v únoru a v Nizozemí každé první pondělí v měsíci s výjimkou státních svátků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x