Nemocnice se v souvislosti s pandemií připravují na krizový scénář

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - O víkendu se uskutečnilo mimořádné zasedání Krizového štábu Zlínského kraje. Důvodem byla za poslední dva dny zhoršující se epidemiologická situace a kritický stav v nemocnicích, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí krajského úřadu Soňa Ličková.

K vyhlášení stavu hromadného postižení osob zatím nemocnice nepřistoupily. „Přibylo jipových pacientů v Uherskohradišťské nemocnici a bylo nutné pohotově svolat krizový štáb, abychom byli schopni reagovat na další vývoj,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Ve všech nemocnicích v kraji jsou lůžkové kapacity na jednotkách intenzivní péče na kritické hranici. Nejhorší situace je v Uherskohradišťské nemocnici.

Na covidových stanicích nemocnic je zatím volná kapacita standardních lůžek s kyslíkem, v intenzivní péči se jedná pouze o jednotky. Naplněnost je 136 ze 157 lůžek, volných zůstává 13 % v celém kraji. Kapacita intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací je pak na hranici 5 %.

„V rámci krajské spolupráce jsou pacienti, kteří vyžadují intenzivní péči nad rámec kapacitních možností Uherskohradišťské nemocnice, převáženi do okolních nemocnic Zlínského kraje,“ upřesnila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová a doplnila: „Opět velmi naléhavě prosím všechny o zodpovědné chování a dodržování všech opatření, abychom vážnou situaci zvládli a dál nezatěžovali nemocnice.“

Vedení Zlínského kraje plánuje vyzvat k jednání o výpomoc také soukromá zařízení. Už ve čtvrtek hejtmanství společně se zástupci nemocnic vyzvalo ambulantní lékaře k pomoci v provozu nemocnic.

„Pokud se na mě nemocnice obrátí s požadavkem na udělení příkazu pracovní povinnosti, nebudu váhat a budu příkazy okamžitě podepisovat. Nemocnice jsou totiž kvůli rychle se plnicím lůžkům na jednotkách intenzivní péče těsně před vyhlášením stavu hromadného postižení osob,“ dodal Radim Holiš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x