Nemocnice ve Zlíně a Vsetíně poskytují pacientům kvalitní péči, shodla se akreditační komise

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN, VSETÍN - Další dvě nemocnice Zlínského kraje, ve Zlíně a ve Vsetíně, prošly v posledních týdnech náročným auditem Spojené akreditační komise (SAK) a získaly certifikát, který je pro pacienty důležitým signálem, že jim v těchto zařízeních bude poskytnuta kvalitní a bezpečná zdravotní péče. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně absolvovala akreditační šetření vůbec poprvé, Vsetínská nemocnice byla držitelem certifikátu už v minulosti, jeho platnost však po třech letech vypršela. Nyní jsou obě zdravotnická zařízení úspěšně akreditovaná a přidala se tak k Uherskohradišťské nemocnici, která akreditaci SAK získala před třemi lety a letos na jaře ji rovněž úspěšně obhájila.

„Akreditaci v obou nemocnicích předcházely rozsáhlé a pečlivé přípravy. Je to zhodnocení více než roční náročné práce týmů kvality i všech našich zaměstnanců, za což jim patří velký dík. Externí auditoři během několika dnů hovořili s lékaři, nelékaři i s provozními zaměstnanci, procházeli pracoviště, kontrolovali dokumentaci, velmi podrobně prověřovali návaznost, bezpečnost a kvalitu poskytované péče,“ popsal průběh akreditačního šetření Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje. Cílem akreditace je podle jeho slov zavedení kontinuálního zvyšování kvality poskytované zdravotní péče. „Za tři roky nás čeká reakreditace, při níž budeme muset dokázat, že se v jednotlivých oblastech neustále zdokonalujeme. Věřím, že i tímto krokem posílíme důvěru pacientů. Získání akreditace je pro ně dobrá zpráva, že se na kvalitu péče zaměřujeme a snažíme se její úroveň v našich nemocnicích dále zlepšovat,“ doplnil Radomír Maráček.

Podle ředitelky Vsetínské nemocnice Věry Prouskové patří dík za odpovědný přístup k akreditaci všem zaměstnancům, ocenila ale i korektní přístup auditorů SAK. „Upozornili nás na drobné nedostatky, což je samozřejmé a je to naopak velmi důležité už proto, abychom se posunuli dál. Právě letošní rok byl pro nás velmi úspěšný. Ekonomicky jsme stabilní, obhájili jsme první místo v hodnocení spokojenosti hospitalizovaných pacientů mezi nemocnicemi ve Zlínském kraji a nyní jsme uspěli i v akreditačním šetření. Je to práce vás všech, kolektivů i jednotlivců. Jsem na tuto nemocnici pyšná a věřím, že to tak má i většina našich zaměstnanců,“ zhodnotila Věra Prousková.

Zdravotnické audity kvality se zaměřují na prověření nastavených procesů a jejich dodržování v praxi při poskytování lékařské a ošetřovatelské péče. „Auditoři prověřují návaznost, bezpečnost a kvalitu poskytované péče. V nemocnici jsou zavedeny standardizované postupy a procesy od přijetí pacienta přes léčebně diagnostickou a ošetřovatelskou péči až po ukončení hospitalizace. Auditoři sledují dodržování práv pacientů, etiky, edukace pacientů a celé rodiny, způsob vedení zdravotnické dokumentace, podávání léčiv, nastavení a sledování indikátorů kvality, proces interních auditů a řadu dalších postupů v nemocnicích,“ vysvětlila Jarmila Sedlářová, vedoucí Oddělení řízení kvality Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Akreditace SAK podle jejích slov garantuje, že se zdravotnické zařízení řídí postupy podle přesně stanovených kritérií a národní legislativy.

Tři ze čtyř nemocnic Zlínského kraje tak aktuálně mají Certifikát o udělení akreditace SAK, obhajovat jej budou v roce 2022. Kroměřížská nemocnice získala před dvěma lety Certifikát kvality a bezpečí od České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví, v příštím roce by jej tedy měla obhájit, bude se ale tentokrát pokoušet o získání akreditace podle standardů SAK.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x