Nemocnicím a sociálním službám v kraji pomalu docházejí kapacity

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Kapacity nemocnic a sociálních služeb ve Zlínském kraji jsou z 90 procent naplněny. Situací se v pondělí 26. října zabýval krajský krizový štáb. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí zlínského hejtmanství Adéla Kousalová.

„V současné době vidí ředitelé nemocnic jako největší ohrožení poskytování péče v přeplněnosti lůžek pacienty, které si jejich rodiny nechtějí převzít do domácí péče, protože jsou covid pozitivní. Nicméně jejich zdravotní stav již nevyžaduje hospitalizaci. Zdravotníci proto apelují na rodiny hospitalizovaných, aby si své blízké vzali do domácího léčení, a umožnili tak uvolnění lůžek pro další potřebné pacienty. Nikdo z nás by opravdu nechtěl, abychom se dostali do stavu, kdy pacienti budou ležet na chodbách,“ shrnul požadavky lékařů hejtman Jiří Čunek s tím, že další hrozbou, která nám aktuálně hrozí, je nedostatek personálu jak v nemocnicích, tak i v sociálních službách.  

„Situaci nám bohužel zhoršuje špatné rozhodnutí Vlády ČR ve věci nařízené práce mediků. Vláda chybně rozhodla, že seznamy mediků mají fakulty poslat hejtmanům krajů, kde mají školy sídlo, přičemž to mělo být dle místa trvalého bydliště studentů. Fakultní nemocnice, které mají podstatně víc zdravotního personálu v závislosti na počet pacientů než naše nemocnice, tak mají naše studenty, které nutně potřebujeme. Už 14 dní v této věci vládu urgujeme, ale náprava nepřišla,“ připomněl hejtman Čunek a dodal: „Dále je potřeba, aby vláda vyhlásila pracovní povinnost pro ambulantní specialisty, které potřebujeme na doplnění služeb, třeba i na pracoviště bez covid pacientů. Opět o této věci jednáme dlouho, ale vláda se zřejmě bojí rozhodnout. Zatím se nám příliš nedaří získat větší počet bývalých zdravotníků či dobrovolníků, abychom doplnili nedostatek pracovníků v sociálních službách. Po dnešním jednání budou naši spolupracovníci oslovovat vytipované lidi, přes neziskové společnosti nebo přímo.“

Hejtman Jiří Čunek podepsal téměř 200 pracovních příkazů pro studenty středních i vysokých škol, avšak jak je výše uvedeno, musí být nejprve uvolněni z jiných krajů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x