(Ne)tradiční tenisový turnaj: 61 zápasů se hrálo skoro měsíc, ceny vítězům předala pařížská olympionička

Foto: Jiří Bureš
JANKOVICE – Sportovní areál v Jankovicích u Holešova hostil už 38. ročník ne tak tradičního tenisového turnaje O pohár starosty obce. V celkem 61 zápasech se o první místo bojovalo dohromady skoro měsíc. A rozhodlo se až tuto neděli. Pro vítěze navíc bylo připravené (ne)malé překvapení, ceny jim totiž předala olympionička Hana Matelová, která zanedlouho zamíří do Paříže.

Netradiční, i když vlastně už tradiční tenisový turnaj v Jankovicích na Kroměřížsku za sebou mají sportovci, kteří si už po osmatřicáté zahráli o pohár starosty obce. A že by to byl turnaj malý, to se říct nedá. Celkově se totiž ve zdejším sportovním areálu odehrálo 61 zápasů.

Zajímavostí je, že samotný turnaj začal už 30. května, vítěze ale odhalila až tato neděle. „Je to z toho důvodu, že máme jen jeden kurt a odehrát jednašedesát zápasů je hodně náročné. I když byly i ročníky, kdy jsme do stejného časového období nacpali i stovku. Navíc zrovna letos jsme měli problémy s počasím a mohli jsme začít hrát až po pěti dnech od zahájení,“ říká starosta Jankovic Miroslav Darebník.

Zvládnout logisticky takový turnaj není vůbec jednoduché, všichni zúčastnění sportovci jsou totiž amatéři a chodí do práce. „Občas je to trochu oříšek, hlavně ve skupinové fázi, kde se musíme domlouvat tak, aby dojeli aspoň tři hráči a odehráli společně například dvouhry. Ještě složitější to bývá u čtyřher. Ale sami tenisti to mají už zkorigované. Například vysíláme živý přenos turnaje, takže pokud je nějaké zpoždění, hráči to pěkně vidí a můžou na kurt vyjíždět třeba o čtvrt hodiny později,“ popisuje organizaci turnaje Darebník.

Hlavní kategorii dvouhry mužů obsadilo 10 hráčů rozdělených do dvou skupin. Z nich 8 postoupilo do vyřazovacích bojů. A o úplném vítězi rozhodlo až nedělní finále, do kterého se probojoval Jan Zimáček a loňský vítěz Petr Hoffman. Boj to byl vyrovnaný, ale výsledek 6:2 a 6:3 rozhodl o obhajobě loňského zlata Petra Hoffmana.

Hrála se i čtyrhra mužů, ve které proti sobě stanulo 15 párů. Z té do finále postoupily dvojice Jiří Lukáš, Milan Rolinc a Karel Posolda, Josef Vlkolenszki. Právě první jmenovaný tým dokázal své soupeře v divácky zajímavém zápase porazit 6:4, 6:3. V oddělené kategorii čtyřher věnované jankovickým mužům potom bodoval Ondřej Matula společně s Daliborem Kubou.

„Jsem rád, že se po celé tři týdny turnaj těšil velkému zájmu diváků z Jankovic i okolí, kteří si našli cestu do místního sportovního areálu. Je to taková naše sportovně-kulturně-společenská akce. Během turnaje tady máme otevřený bufet, takže se tady sejdou lidé, dají si něco dobrého a společně si zafandí tenistům,“ je spokojený starosta Darebník.

Velkým překvapením bylo zakončení turnaje. Nejlepším hráčům totiž přišla předat ceny domácí olympionička Hana Matelová. Ta v Paříži shodou náhod také bude Českou republiku reprezentovat v tenise, ale v tom stolním. Jankovjanka bude zároveň jedinou českou reprezentantkou v tomto sportu.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->