Nezaměstnanost na Uherskohradišťsku se drží pod republikovým průměrem

Foto: televize TVS
UHERSKOHRADIŠŤSKO - Pokud jde o míru nezaměstnanosti, Zlínský kraj je krajem s třetí nejnižší hodnotou v republice. Uherskohradišťsko si ale v dlouhodobých číslech trochu pohoršilo.

Z pohledu krajského úřadu práce je zdejší míra nezaměstnanosti s hodnotou 2,6 desetin procenta třetí nejnižší v republice. V současné chvíli tak úřad eviduje přes 10 000 nezaměstnaných. Co se Uherskohradišťska týče, patřil tento okres v minulosti spolu se zlínským okresem mezi dvojici krajských premiantů. Teď se situace mírně zhoršila, i tak je ale Uherskohradišťsko z pohledu míry nezaměstnanosti stále pod celostátním průměrem.

Co se týče toho druhého úhlu pohledu, kterým je pohled zaměstnavatelů, kteří chtějí obsazovat volná pracovní místa, tak je to trochu jinak. Na přibližně 10 500 nezaměstnaných osob evidujeme 12 300 volných pracovních míst,“ uvedla ředitelka krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Na trhu práce se ale nesetkává nabídka s poptávkou. Největší zájem je v současné době o řidiče nákladních vozů, zedníky nebo pomocné pracovníky ve výrobě.

Jsme krajem, kde spousta lidí pracuje v cestovním ruchu, může se koneckonců projevit i stavebnictví a další obory závislé na počasí, takže ke konci roku pravděpodobně dojde k nárůstu nezaměstnanosti. Uvidíme, jak se budou vyvíjet další odvětví v závislosti na současné ekonomické situaci v České republice, ale v současné době nemáme od zaměstnavatelů hlášené žádné informace o tom, že by mělo dojít k nějakému razantnímu zvyšování nezaměstnanosti,“ pokračovala Majdyšová.

Dlouhodobě platí, že nejpočetnější skupinou zájemců o zaměstnání jsou lidé v kategorii nad padesát let. Úřad práce se čím dál častěji setkává s požadavky na zkrácený pracovní úvazek nebo třeba sdílené pracovní místo, tomu se však zaměstnavatelé přizpůsobují jen velmi pomalu.

Důležitou součástí politiky zaměstnanosti jsou i rekvalifikace. Ty, které nabízí úřad práce, ale školí jen do těch profesí, které najdou na trhu práce bezproblémové uplatnění.

--> --> --> --> -->