Nová cesta na Svatém Hostýně nabízí snadnější přístup k bazilice

foto: Zlínský kraj
SVATÝ HOSTÝN – Návštěvníci Svatého Hostýna mají nově snadnější a bezpečnější přístup k místní bazilice. To díky nové cestě, které v úterý požehnal olomoucký arcibiskup Josef Nuzík. Nejde přitom o poslední úpravu poutního místa, v plánu jsou další parkovací stání a pěší zóna.

V úterý 4. června požehnal olomoucký arcibiskup Josef Nuzík nové cestě na Svatém Hostýně. Ta má zajistit snadnější a bezpečnější přístup ke zdejší bazilice. Jejího slavnostního otevření se účastnili taky zástupci Zlínského kraje, hejtman Radim Holiš a členové krajské rady Radek Doležel, Lubomír Traub a Zbyněk Fojtíček.

„Jako historicky první Rada Zlínského kraje jsme s Maticí Svatohostýnskou jednali přímo na Svatém Hostýně a slíbili jsme stavbu nové cesty finančně podpořit. Náš slib jsme dodrželi. Těší mě, že se dílo podařilo a můžeme se z něj dnes radovat my všichni, kdo máme toto místo rádi. Děkuji všem, kteří se na přípravě i samotné výstavbě cesty podíleli, a věřím, že bude poutníkům, kteří sem dorazí po Cyrilometodějské stezce i při jiných příležitostech, dobře a dlouho sloužit,“ uvedl Holiš.

Nová přístupová cesta vede od točny autobusů po jižním svahu až ke zpevněné ploše u poutního domu číslo 3. Právě tam taky vzniklo parkoviště pro 45 osobních aut a 3 stání pro autobusy. Úpravy se dočkala taky autobusová točna, přibyly nové chodníky a asfaltové plochy. Úpravy se dotkly i podzemní části prostor – kanalizačního řádu, elektrorozvodů a sdělovacích kabelů.

Během dvou let zde Matice Svatohostýnská za podpory Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého a duchovní správy na Svatém Hostýně investovala více než 40 milionů korun. Právě kraj taky přispěl 10 milionů korun na stavbu už zmiňované cesty. Velkou pomocí byla i veřejná sbírka, do které lidé mohli přispívat.

Práce na Svatém Hostýně ale nekončí. V plánu je vybudování a úprava dalších parkovacích ploch, úprava prostoru před bazilikou nebo rekonstrukce stávající příjezdové cesty. Z ní se v budoucnu stane pěší zóna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x