Nová fasáda, dveře nebo prosklený výtah: vsetínský zámek dostane nový kabátek, promění se i zahrady

foto: Zlínský kraj
VSETÍN – Poslední etapa obnovy vsetínského zámku je v plném proudu. Historická dominanta města, ve které sídlí Muzeum regionu Valašsko, se dočká nové fasády, dveří, proskleného výtahu a v plánu je i výměna okapů. Promění se i přilehlý park, kde se práce rozběhnou v následujících týdnech.

Vsetínský zámek, ve kterém sídlí Muzeum regionu Valašsko, si v posledních dnech prochází závěrečnou fází své obnovy. Kromě nové fasády a výměny dveří se pro návštěvníky zdejší expozice zpřístupní i díky nově instalovanému výtahu.

„Obnova vsetínského zámku byla rozdělena do tří etap. Dosavadní dvě přišly na bezmála padesát milionů korun a vznikly během nich například nové depozitáře a expozice, nechali jsme repasovat historická okna a instalovat unikátní protipožární systém ve věži. Třetí etapa za více než 26 milionů korun by měla být dokončena v lednu příštího roku,“ řekl hejtman Radim Holiš.

„Rekonstrukce vsetínského zámku oživí nejen historický význam této památky, ale zároveň poskytne i moderní prostory pro kulturní akce a vzdělávací aktivity, které se zde pravidelně konají. Věřím, že to uvítají nejen obyvatelé města, ale i návštěvníci z širšího okolí,“ uvedla radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová.

Původně renesanční zámek ze 17. století si prošel úpravami v klasicistním stylu. Teď patří k oblíbeným místům, které láká nejen návštěvníky Vsetína, ale i místní obyvatele. Každoročně se tady střídají zajímavé výstavy, na programu jsou ale i kulturní a společenské akce. Ostatně i teď mohou návštěvníci do zámku zavítat. Rekonstrukce se totiž dotýká jen atria, které je uzavřené kvůli instalaci už zmíněného výtahu.

Celkově opravy v průběhu třetí etapy prací vyjdou asi na 26,3 milionu korun. Zhruba 22,4 milionu z celkové částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Zbývající část uhradí Zlínský kraj.

Kromě samotného zámku se ale proměny dočká taky přilehlý park. Tam, kde jsou stávající chodníky a cesty, které jsou na mnoha místech už popraskané, vzniknou nové ze žulových kostek. Park zaplní taky nové lavičky, stoly, informační tabule a stojany na kola. Západní část parku potom od rušné ulice oddělí nová 28 metrů dlouhá zeď. Ozdobí ji nápis MUZEUM vyrobený z ocelového plechu s povrchovou úpravou z kovářské černé barvy.

Úprava zámeckého parku vyjde na částku vyšší než 14 milionů. Práce začnou už v průběhu několika týdnů, hotové by potom měly být v první polovině příštího roku. I tentokrát bude investorem Zlínský kraj.

--> --> --> --> -->