Nová sportoviště na Mojmíru už slouží lidem

Foto: MěÚ Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Na sídlišti Mojmír v Uherském Hradišti je zbrusu nové sportoviště pro širokou veřejnost, které vzniklo komplexní přestavbou starých, již nevyhovujících sportovních ploch. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Pášma.

Obyvatelé města se mohou radovat z fotbalového hřiště, atletického oválu se sektory skoku dalekého a vrhu koulí a dvou víceúčelových tartanových hřišť. Nově jsou zde vybudovány šatny, sociální zázemí pro sportovce, venkovní fitness, oplocení a v okolí sportovišť je vysazena nová zeleň. Akce stála 36 milionů korun s využitím dotace z ministerstva školství ve výši 15,9 milionu. Rekonstrukce sportoviště začala loni na podzim a trvala tři čtvrtě roku.

„Bývalý sportovní areál se škvárovou atletickou dráhou, travnatým hřištěm, dvěma malými hřišti s asfaltovým nerovným povrchem, rozpadlými přístupovými plochami a nedostatečným parkovištěm byl pro sportovní činnosti už v naprosto nevyhovujícím stavu,“ popsal starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Jednopodlažní nevyužívaný provozní objekt olejového hospodářství výtopny byl zbourán. Původní travnaté fotbalové hřiště uvnitř atletického oválu bylo plošně zmenšeno a nahrazeno moderním povrchem trávy III. generace. Atletický ovál byl kompletně přebudován jak v rozměrových, tak materiálových parametrech. Vznikly rovněž čtyři lehkoatletické dráhy délky 200 m. Na delší straně přilehlé u školy je čtyřdráhová sprinterská rovinka o délce 60 metrů. Na protilehlé delší straně je vnější, nejméně frekventovaná dráha, využita jako oboustranné rozběžiště skoku dalekého. Nový povrch je tartanového typu. Severní a jižní víceúčelová hřiště vznikla na bývalé asfaltobetonové ploše s pásovým odvodněním. Jako nový povrch byla zvolena tartanová technologie podobného typu jako u atletického oválu. Dalším využitím jsou disciplíny jako skok vysoký, skok daleký, vrh koulí a venkovních posilovací stroje.

Nově je vytvořeno také zázemní sportovního areálu, kde je umístěno hygienické zařízení, šatny, kancelář a sklad pro správce.

První dva měsíce bude provoz na sportovišti zkušební. Na základě vyhodnocení zkušebního provozu pak bude případně nově upraven provoz areálu od jara 2021, podmínky případného pronájmu hřiště a podobně. 

Po dobu školních prázdnin bude sportovní areál vyhrazen pro veřejnost po celý den v provozní době plánované pro příslušný měsíc (mimo vánoční, novoroční a velikonoční svátky, kdy bude provozní doba stanovena v závislosti na klimatických podmínkách). Za nepříznivých klimatických podmínek bude areál pro veřejnost uzavřen.

Vedle Sportovního arálu Mojmír je moderní, špičkově vybavená plocha pro malé i velké děti a mládež. Nové herní prvky i povrch udělaly ze zastaralého dětského hřiště v ulici Za Alejí na sídlišti Mojmír moderní a zajímavý prostor na hraní pro menší i větší děti. Zahrnuje tři zóny: workout hřiště, herní prvky pro školní děti a koutek pro nejmenší.

Nové dětské hřiště Za Alejí stálo přes dva miliony korun, na financování se podílí i Místní komise Štěpnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x