Nová termokamera pomůže zachraňovat životy

Nová termokamera pomůže zachraňovat životy. Foto: TVS
UHERSK7 BROD - Hasiči z Uherského Brodu mají novou termokameru. Přístroj za téměř čtvrt milionu korun bude při zásazích pomáhat hledat například oheň, ale především osoby v nebezpečí.

Termokamera, přístroj, který se nemusí některým lidem vybavit ve spojení s profesionálními hasiči. Je však zcela nezbytný. Sbor v Uherském Brodě proto pořídil nový model za téměř 250 tisíc korun. Město jim přispělo částkou 70 tisíc, zbytek doplatil krajský hasičský sbor.

Termokamera se používá v prostorech, kde je špatná viditelnost. Slouží vlastně k lepší orientaci, k bezpečnějšímu pohybu zasahujících. Používá se na vyhledávání osob a skrytých ohnisek požáru. Tato termokamera je odolná proti vysokým teplotám, proti prachu, proti vodě, “ uvedl Jaroslav Olbert, ředitel, Územního odboru hasičů Uherské Hradiště.

Při zásahu v budově se špatnou viditelností je vyslán průzkumný tým. Ten je vybaven právě termokamerou, která jim pomáhá vidět osoby v ohrožení, jež by jinak bylo možné jen velmi komplikovaně nalézt, či rozpoznávat teplotu místností i pravděpodobnost požáru v nich.

Jsme za to rádi, že ji máme. Termokamera by měla sloužit k tomu, aby hasiči díky ní zásah vyhodnotili, a v případě hrozícího rizika, zamezili ztrátám na životech zejména zasahujících hasičů, “ podotkl Ferdinand Kubáník, starosta, Uherský Brod

Chránit hasiče tak nyní bude pomáhat termokamera nejen v Uherském Brodě, ale i v Uherském Hradišti. Tam daroval brodský sbor právě předešlý model přístroje, za účelem pomoci při tamních zásazích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x