Nová turistická sezóna ve Zlíně hlásí několik novinek

Nová turistická sezóna přinese ve Zlíně řadu novinek. Foto: Zlin.eu
ZLÍN – Město Zlín se připravuje na turistickou sezónu. Na veletrzích cestovního ruchu představilo odborné i laické veřejnosti řadu novinek nabízejících atraktivity a zajímavosti tohoto města.

Oddělení cestovního ruchu při zlínském magistrátu prezentovalo produkty v Ostravě na veletrhu Dovolená 2022 a na pražském HOLIDAY WORLD & REGION WORLD 2022. Souběžně s druhým veletrhem probíhala i prezentace na veletrhu GLOBalnie 2022 v polských Katovicích. Středem zájmu byl Tomáš Baťa, architektura a také zoologická zahrada. Pozornost návštěvníků město letos nasměřovalo i k významnému historickému momentu. Zlín slaví v tomto roce 700. výročí od své první písemné zmínky. 

„Pozvání k návštěvě Zlína je letos bohatší o další akce a projekty uspořádané v rámci oslav 700. výročí vzniku města. Mimo to se návštěvníci nejvíce zajímali o zlínskou architekturu, osobnost Tomáše Bati, Památník T. Bati, průvodcovskou službu ZÓNA ZLÍN a v neposlední řadě o ZOO Zlín. Velký zájem byl také o mapy Zlínského architektonické manuálu, které vás provedou po architektuře Zlína, Průvodce Zlínem a cykloturistické mapy,“ sdělila vedoucí oddělení cestovního ruchu Eva Manišová a doplnila:

Před sebou máme ještě veletrh ForBikes v Praze, na kterém bychom rádi oslovili právě cyklisty, kteří rádi po trase poznávají zajímavá místa. Jedná se o největší cyklistický veletrh v České republice, který otevírá každoročně cyklistickou sezonu.“

Návštěvníky Zlína čeká široká nabídka možností, jak v něm strávit čas. Tady jsou některé z nich.

V letošním roce vstupuje do druhé sezóny ZÓNA ZLÍN – pravidelné procházky po architektuře s průvodcem. Oddělení cestovního ruchu města Zlína společně s autory databáze Zlínský architektonický manuál a spolkem aArchitektura připravilo novou trasu s názvem Bydlení u Bati, která představí první dělnickou čtvrť Letná. Kromě základních typů baťovských domků – jednodomek, dvojdomek, čtyřdomek se tématem stanou i pravidla a režim, který obyvatelé čtvrti museli dodržovat. Procházky se konají od 18. května, každou středu od 15.30 a sobotu od 14 hodin. Novinkou Zóny jsou také dárkové poukazy, které jsou již ke koupi v Městském informačním a turistickém středisku v budově radnice. Připravují se i originální tašky a psaníčka z bannerů.

Další novinky přináší Zlínský architektonický manuál (ZAM), který funguje již třetím rokem. Na webu www.zam.zlin.eu přibyly nové stezky Uličník, Miroslav Lorenc a Gottwaldov II. představující pojmenování ulic a veřejných prostranství a nejdůležitější stavby minulého století. K novinkám letošního roku patří také zveřejnění série rozhovorů s architekty Ivanem Bergmannem, Karlem Dokoupilem, fotografem Milošem Gregorem nebo designérem Luďkem Pavézkou. Tyto rozhovory představují osobnosti, které ve Zlíně působily celou svou profesní kariéru.

Stejně jako minulý rok bude i letos součástí doprovodný program procházek Potkej Zlín!, který začíná již koncem dubna. Nabízí procházky po stávajících trasách, ale také na nová témata týkajících se období 90. let, Gottwaldova anebo výstavby na třídě Tomáše Bati.

S řadou novinek pro návštěvníky přišlo i Zoo Zlín. V dubnu se v africké oblasti otevře první etapa vzdělávacího a chovného centra pro supy. Představeny zde budou expozice damanů, želv a afrických ptáků. Největší novinkou bude květnové otevření expozice Jaguar Trek, kdy se po téměř 25 letech vrátí jaguáři do zlínské zoo. Kromě jaguárů jistě zaujmou i další americké druhy ptáků mezi nimi například kondoři andští.

Expozice na veletrzích cestovního ruchu, kde se prezentovalo i město Zlín a Zlínský kraj, zajistila jako každoročně Centrála cestovního ruchu Východní Moravy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x