Nové Cyrilometodějské centrum otevřeno a zve na tematický nedělní program

foto: CM centrum, Jiří Balát
STARÉ MĚSTO – Nové Cyrilometodějské centrum u Památníku Velké Moravy bylo otevřeno již 1. září. Návštěvníky láká na expozice, které přibližují dobu slovanských věrozvěstů, ale také období předcházející – pravěk. Navíc všechny milovníky místní historie zve na zajímavý tematický doprovodný program, který se uskuteční tuto neděli 4. září.

Nové Cyrilometodějské centrum ve Starém Městě u Uherského Hradiště nabízí moderní zázemí pro archeology. Zahrnuje také depozitáře, odbornou knihovnu, prezentační sál, ale hlavně špičkové a moderní expozice. Nová třípatrová budova vyrostla v těsné blízkosti současného Památníku Velké Moravy. Iniciátorem projektu nového centra bylo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, investorem Zlínský kraj, který muzeum zřizuje.

Cyrilometodějské centrum je nutno vnímat jako výjimečný počin nejen z hlediska péče o tradice
a odkaz slavné minulosti, ale též jako další atraktivní cíl cestovního ruchu,“
upozorňuje náměstek hejtmana Lubomír Traub. Podle něj je toto další příležitost k návštěvě Zlínského kraj. „Náš kraj je kolébkou slovanského křesťanství, ale i místem, kde měla centrum mocná říše západních Slovanů – Velká Morava. Tyto skutečnosti činí z našeho regionu evropsky jedinečné místo.“

Na neděli 4. září si tým Slováckého muzea připravil v čase od 13:00 do 18:00 hodin mimořádný doprovodný program pro veřejnost. Návštěvníci se budou moci zúčastnit komentovaných prohlídek, připojit se k prohlídce depozitářů s odborným výkladem, zapojit se do debaty s tvůrci expozic nebo ochutnat dobovou kuchyni Velké Moravy. Součástí programu je také beseda Martiny Janochové na téma Evropské kulturní stezky svatých Cyrila a Metoděje. Ta bude spojená s projekcí dokumentu Pěšky bez hranic. Pro děti jsou připraveny open-air aktivity a tvořivé dílny. Třešničkou na dortu potom bude vystoupení Hradišťanu s Jiřím Pavlicou.

A co mohou návštěvníci od nových expozic očekávat? V rámci jedné vstupenky je nyní možné zavítat do nové přístavby s expozičními sály a zázemím, ale také do stávající expozice Velká Morava. Ta otevírá pohled nejen na základy hřbitovního kostela z 9. století, ale i na hroby a archeologické nálezy. Expozice s názvem Kořeny slovanské kultury – Příběh Konstantina a Metoděje se nachází ve druhém patře spojeném se stávající budovou památníku skleněným krčkem.

Uherskohradišťsko ale není spjato jen s obdobím Velké Moravy. V prvním patře, v expozici Archeologie – Pravěk Uherskohradišťska návštěvníci objeví část jedinečných sbírkových předmětů. Ty Slovácké muzeum shromáždilo za více než 100 let své existence. Její součástí je také unikátní haptická, tedy hmatová, stezka. Ta návštěvníky povede proti proudu času. Formou replik a zvětšených rekonstrukcí archeologických nálezů převážně z území Uherskohradišťska mohou hmatem, ale také sluchem sami objevovat dávné kultury. Seznámit se můžete s nádobami, které pravěcí lidé používali, se zbraněmi, jimiž se bojovalo, nebo se šperky, kterými se naši dávní předkové krášlili. K obdivování jsou vystavené také kamenné nástroje a rytiny či sošky nejstarších lovců a sběračů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x