Nové letní nebezpečí. Za zvýšený počet úrazů v letním období mohou letos i elektrokoloběžky

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V období prázdnin evidují úrazové ambulance Uherskohradišťské nemocnice každoročně zvýšený počet pacientů. V letošní letní sezoně zdravotníci navíc zaznamenali výrazný nárůst počtu úrazů, které si pacienti způsobí na elektrických kolech a především pak na elektrokoloběžkách, které si je od tohoto roku možné ve městě vypůjčit.

Kromě obvyklých poranění, které zdravotníci ošetřují v průběhu celého roku, zaznamenávají úrazy sezónní, mezi které v létě patří především zranění způsobené pádem z kola, dopravními nehodami, pracemi na zahradách či zvelebováním míst kolem domů a chat, u dětí jsou to úrazy spojené se skákáním na trampolíně či jiné sportovní aktivity.

Negativní trend v počtu ošetřených registrují zdravotníci mezi uživateli čím dál více oblíbeného dopravního prostředku – elektrokoloběžek. „Proti loňskému roku, kdy jsme zranění způsobené jízdou či pádem na elektrokoloběžce zaznamenali spíše sporadicky, letos evidujeme těchto případů mnohem více. Nejedná se pouze o dětské pacienty, do ambulancí přicházejí lidé všech věkových kategorií, nejčastějším zraněním jsou odřeniny, pohmoždění či zlomeniny končetin,“ potvrdila stoupající statistiky úrazů zapříčiněné jízdou na koloběžkách s motorem staniční sestra ambulancí Centrálního objektu Ing. Bc. Markéta Pančíková. 

Statistiky potvrzují, že právě letní měsíce jsou na zranění nejrizikovější. Všeobecná rada od zdravotníku z Uherskohradišťské nemocnice zní: „Nejlepší obranou před úrazy je především prevence.“ Proto prosíme, buďte na sebe opatrní, ohleduplní k ostatním a vzájemně tolerantní nejen při letních aktivitách.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x