Nové mikroskopy pomáhají v laboratoři i v gynekologické ambulanci Vsetínské nemocnice

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN - Dva moderní mikroskopy dohromady za více než půl milionu korun slouží nově zdravotníkům ve Vsetínské nemocnici. První z nich zpřesňuje diagnostiku cytologických vyšetření v laboratoři patologické anatomie a usnadňuje jejich archivaci, druhý - umístěný přímo v ambulanci gynekologicko-porodnického oddělení - umožňuje cílené nasazení léčiv a tím zvyšuje efektivnost a úspěšnost léčby, přiblížil serveru Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Nákup nového vybavení byl financován z evropských dotací v rámci Integrovaného regionálního operačního programu IROP 31 Zvýšení kvality návazné péče.

„Cytologických vyšetření ve Vsetínské nemocnici v posledních letech významně přibývá a jejich význam stále stoupá,“ vysvětlil Petr Mičulka, primář oddělení patologické anatomie. Připomenul, že ke konečnému stanovení diagnózy nádorového onemocnění, případně i dalších nemocí, je vždy nutné mikroskopické vyšetření vzorku tkáně získané při biopsii nebo v průběhu operace. Nový laboratorní mikroskop Olympus BX 46 s digitální kamerou poskytuje kvalitnější možnosti zobrazení, vytvoření fotodokumentace, ale také komunikace s počítačovými systémy při archivaci vzorků a výsledků vyšetření, nabízí možnost srovnání, lze přikládat k protokolům. „Nejvíce cytologií pochází z gynekologického screeningu. Vyhodnocujeme vzorky štítné žlázy, ale také sekrece z bradavek a nejrůznější výpotky z tělních dutin kloubních nebo také břišních, například u pacientů s cirhózou jater, kde sledujeme, zda se nejedná o zánět, spontánní bakteriální peritonitidu,“ specifikoval primář Mičulka.

Rychlejší a efektivnější řešení zdravotních komplikací pak přináší mikroskop Olympus CX 43, umístěný přímo v ambulanci gynekologicko-porodnického oddělení. „Pacientky za námi do ambulance přicházejí s řadou akutních problémů, nejčastěji s krvácením, nebo s případy vulvovaginálního dyskomfortu s charakterem nejrůznějších poševních výtoků. Doposud jsme byli při diagnostice odkázáni na anamnézu, charakter výtoku, pH pochvy a mikrobiologické vyšetření, což s sebou neslo zpravidla nasazení širokospektrých preparátů s následnou korekcí dle kultivace. Tyto výsledky nám byly ovšem známy až za několik dní, v současnosti by měla být kultivace navíc použita pouze v případě recidivujících potíží. Teď jsme díky modernímu mikroskopu schopni téměř okamžitě zjistit, zda se jedná o bakteriální, kvasinkový či jiný poševní zánět, a tím zvolit cílené léčivé přípravky, které vedou k efektivní a úspěšné léčbě s rychlejší úlevou od potíží,“ vysvětlil gynekolog Radek Laža. Správně nastavenou léčbou se snižuje i pravděpodobnost recidivy infekce a přechod do chronicity, která následně přináší řadu obtíží, snižuje kvalitu života ženy a může vést až k psychickým potížím.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x