Nové představení Slováckého divadla se odehraje v soudní síni. O konci rozhodnou diváci

Martin Vrtáček v roli obhájce. Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Slovácké divadlo uvede už tento pátek 29. dubna svou další letošní premiéru. Soudní drama Teror bude minimálně ve dvou ohledech jedinečné – inscenace se bude odehrávat přímo v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o konci příběhu rozhodnou samotní diváci.

Příběh Teroru sleduje soudní proces s vojenským pilotem Larsem Kochem, který sestřelil letadlo se 164 nevinnými lidmi na palubě. Letadlo unesené teroristou mířilo na fotbalový stadion, který byl v tu chvíli plný lidí. Je možné zabít desítky lidí, abychom zachránili 70 000 jiných? Platí naše zákony za každých okolností, nebo existují výjimečné případy, na něž se nevztahují? O tom rozhodnou v závěru představení samotní diváci.

S konceptem zasazení soudního přelíčení přímo do budovy soudu přišel umělecký šéf Slováckého divadla Lukáš Kopecký. Mě rozžívání nedivadelních prostor celoživotně velmi baví, proto jsem neváhal. Teror se hrál u nás i ve světě mnohokrát, ale ještě nikdo ho, alespoň u nás, neinscenoval přímo v jednací místnosti. Jaký to krásný primát pro Uherské Hradiště, no ne?“ usmívá se režisér a mladý absolvent JAMU Petr Smyczek.

V roli obžalovaného pilota se představí slováckým divákům pražský herec Jakub Zelinka. Kromě něj si v napínavém dramatu zahrají kmenoví herci Slováckého divadla: předsedu soudu Josef Kubáník, obhájce Martin Vrtáček, státní zástupkyni Tereza Novotná a svědky Petra Staňková a Zdeněk Trčálek.

Soudní drama Teror není první, se kterým se slováčtí divadelníci vydali mimo klasický divadelní prostor. Už v minulosti například umístili černou komedii Večer na psích dostizích do klubu Mír, kanadskou komorní komedii Čarodějnice v kuchyni zase do uherskohradišťské restaurace Beef & Beer. A dodnes ve školní třídě základní školy UNESCO uvádějí veleúspěšnou komedii o průběhu obyčejných třídních schůzek Úča musí pryč!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x