Nové středisko ve Vsetínské nemocnici umožňuje i rozvoj rekreační dialýzy. O co se jedná?

Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN – Moderní prostory dialyzačního střediska, které byly ve Vsetínské nemocnici slavnostně otevřeny 25. července, již plně využívají pacienti. Navýšení kapacity pracoviště umožňuje nejen přijetí většího počtu nemocných, ale také rozvoj takzvané rekreační dialýzy.

V čem rekreační dialýza spočívá? „Umožňuje dialyzovaným pacientům navštívit náš region, užít si dovolenou nebo pobyt u přátel či rodiny. Přímo u nás ve Vsetíně jim bude zajištěna kvalitní dialyzační léčba, v příjemném prostředí s nejmodernějším vybavením. K dispozici je po celý týden včetně sobot a nedělí,“ vysvětluje primářka oddělení nefrologie a dialýzy Petra Čechová.

Pracoviště má dobrou dostupnost – nachází se poblíž vlakového i autobusového nádraží. V případě potřeby je možné zajistit dovoz i odvoz pacienta sanitním vozem. Rekreační dialýzu je však zapotřebí vždy předem objednat.

V současné době na dialýzu ve Vsetínské nemocnici dochází bezmála šest desítek pacientů, většina z nich třikrát týdně, využívána je i domácí dialýza. Ročně se uskuteční celkem osm a půl tisíce dialýz. Oddělení připravuje rovněž pacienty k transplantaci, vloni jich tento zákrok podstoupilo devět. Aktuálně čeká na transplantaci osm pacientů z našeho regionu, šest dalších pacientů aktuálně podstupuje potřebná vyšetření.

Nové dialyzační středisko má kapacitu 15 lůžek, kromě moderního dialyzačního sálu zahrnuje prostorné šatny pro pacienty, ambulance, pracovny, zázemí pro personál.

„Naši pacienti využívají nové, příjemné prostory, které jsou větší, pohodlně zařízené, plně klimatizované a samozřejmě bezbariérové. Pro personál je zajištěno prostorné zázemí, technické vybavení a logistika oddělení nám usnadní práci.  Dialyzační středisko nabízí provoz s moderní dialyzační technikou, nově je zde automatizovaný systém míchání a distribuce dialyzačních koncentrátů. K dispozici máme dva izolační boxy,“ dodala Petra Čechová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x