Nový kunovský král Patrik Libosvár hraje hokej, tančí a zpívá ve folklorním souboru a má rád Lego

Foto: Jízda králů v Kunovicích
KUNOVICE - Bude v pořadí již patnáctým kunovským králem v obnovené historii této mimořádné, starobylé slavnosti, která jednou za dva roky ovládne třetí květnovou neděli celé Kunovice. V rámci dnešního zahajovacího programu Jízdy králů převezme symbolickou královskou korunu osmiletý Patrik Libosvár.

Královskou štafetu dnes Patrik převezme od Martina Libosvára. Skutečnost, že oba králové, stávající i ten budoucí, mají shodná příjmení, není náhoda. Oba chlapci jsou v širším slova smyslu z jedné rodiny, a když se dnes již dosluhující král Martin před dvěma lety na jízdu připravoval a pak ji celou úspěšně absolvoval, byl tím Patrik zcela okouzlen. Tehdy se rozhodl, že by chtěl být také králem.

Osmiletý Patrik Libosvár je žákem třetí třídy Základní školy Červená cesta a ve škole ho baví matematika. Jaký je? „Šikovný, přemýšlivý klučina, který se na své kralování opravdu těší. Velmi dobře ví, do čeho jde a co jej čeká – informace má od dosavadního krále Martina z první ruky: kromě nedělní celodenní jízdy na koni s královskou družinou se zúčastní několika doprovodných akcí se slavností souvisejících,“ přiblížil nejbližší program Patrika Libosvára mluvčí Kunovic Zdeněk Kučera.

První představení nového krále však proběhlo už koncem března na velikonoční zábavě, kde Patrik poprvé předvedl veřejnosti, jak umí zpívat a cifrovat, aby mohl se svou družinou své kralování náležitě oslavit.

A opravdu umí, protože se přípravě věnuje svědomitě. Zúčastnil se již několika verbuňkových kurzů a individuálně cvičí cifry s kunovským králem roku 2002 Ondrou Simanem. Zpívání a tančení se věnuje v dětském folklorním souboru Malý Handrláček pod vedením Martiny Kozelkové, Kristýny Hoplíčkové a Dominika Skuciuse,“ pokračoval Kučera.

Kromě toho bude muset Patrik prokázat také řádnou dávku odvahy a fyzické zdatnosti, aby náročný program zvládnul. Ale ani v tomto směru není třeba mít obavy. Intenzivně se totiž ve volném čase věnuje hokeji – a to přece není sport pro nějaké třasořitky. Hraje za Uherské Hradiště v kategorii 3. třída a trenérem a současně i hokejovým vzorem je mu Viktor Horsák – shodou okolností první král v novodobé historii kunovských jízd v roce 1996. A pak nevěřte na náhody!

Patrik si již v loňském roce několikrát zkusil, jaké to je v koňském sedle na ranči v Kostelanech a na Ranči Nevada. S trochu intenzivnějším jezdeckým tréninkem začal na jaře a v posledních týdnech se byl párkrát skamarádit s koníkem, v jehož sedle bude celou Jízdu králů v neděli 19. května absolvovat.

Dlouholetý organizátor Jízdy králů v Kunovicích Milan Stašek mu vybral krásného bílého andaluského koně až z Velkých Hostěrádek. Toto plemeno je charakteristické atletickou postavou, hrdou chůzí a přátelskou, klidnou povahou,“ popsal Patrikova zvířecího parťáka Zdeněk Kučera.

Patrik má i spoustu dalších zájmů – až je s podivem, jak to všechno stíhá. Vedle hokejových tréninků a zápasů, Malého Handrláčku a samozřejmě plnění školních povinností ještě stíhá chodit do keramického kroužku. A jeho velkou zálibou je stavění domů ze stavebnice Lego.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x