Nový maskot, vydání průvodce či volné vstupy. Muzeum Kroměřížska slaví 90 let

Foto: Muzeum Kroměřížska
KROMĚŘÍŽ – Kulaté výročí 90 let od svého založení si v letošním roce připomíná Muzeum Kroměřížska. Oslavy jubilea začnou už v únoru, bohatý program ale na návštěvníky muzea čeká celý rok 2023.

Počátky snah o zřízení městského muzea v Kroměříži se objevily už v 60. letech 19. století. „O jejich naplnění se zasloužil až o mnoho desítek let později učitel a spisovatel Jindřich Spáčil. Za den založení považujeme 5. únor 1933, kdy bylo ustanoveno Kuratorium Městského muzea v Kroměříži,“ řekl historik muzea Petr Pálka.

Devadesát let znamená v životě člověka hodně. V životě instituce je to chvilka, kterou ale muzeum dokázalo proměnit v čas plný zážitků, kreativních dílen, inspirativního poznání a nezapomenutelných okamžiků,“ domnívá se krajská radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová. 

Stejně jako před 90 lety i letos připadá 5. února na neděli. Program pro veřejnost se koná od 14 do
17 hodin, po celý den bude volný vstup do všech expozic a výstav v hlavní budově na Velkém náměstí.

Připravili jsme kostýmovanou komentovanou prohlídku v Památníku Maxe Švabinského. Zájemce provede samotný Max Švabinský a jeho múza Ela. Děti si budou moci vyzkoušet různé aktivity na výstavě Terče kroměřížských ostrostřelců,“ uvedla ředitelka muzea Martina Miláčková.

Muzeum myslí i na děti a ke svým 90. narozeninám jim nadělilo zbrusu nového maskota, kterým se stal mraveneček Jaroušek. Znají jej už z programu Jarní mravenčení, kdy je v době uzavření muzea kvůli epidemii koronaviru zval do přírody. Nyní mu výtvarnice Petra Fekarová vtiskla podobu maňáska, jenž bude děti provázet při vzdělávacích programech.

Maskota představíme během jarních prázdnin 14. února v 9 a ve 14 hodin. Až do neděle 19. února se muzeum promění v jedno velké mraveniště a návštěvníci budou moci absolvovat rodinnou hru s Jarouškem. Za splněné úkoly děti získají malou odměnu,“ poznamenaly lektorky Kateřina Mozgová a Ludmila Žákovská.

Možnost volného vstupu budou mít návštěvníci ještě 26. května 2023, kdy se oslavy výročí propojí s oblíbenou Nocí muzeí. „Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program. Rádi bychom část oslav uspořádali pod širým nebem na našem nádvoří,“ naznačila ředitelka.

Součástí bude i výstava Max Švabinský a Antonín Marek Machourek, jež představí významného kroměřížského rodáka a jeho žáka. Ke Švabinskému se vztahuje také program pro odbornou veřejnost, v konferenčním sále muzea se v září odehraje konference Umělec a město. Mimo jiné na ní bude pokřtěna pamětní medaile ke 150. výročí narození Maxe Švabinského.

Oslavy vyvrcholí v závěru letošního roku. „Plánujeme vydání průvodce Muzea Kroměřížska. Čtenáři v něm najdou stručnou historii muzea i hlavní budovy na Velkém náměstí a představíme také stálé expozice a jednotlivé muzejní podsbírky. Připomeneme rovněž naše další objekty, kterými jsou Muzeum v přírodě Rymice a Větrný mlýn Velké Těšany,“ doplnila ředitelka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x