Nový odbavovací systém MHD umožňuje bezhotovostní platby a přináší výhody studentům

Nový odbavovací systém MHD přináší výhody studentům i dárcům krve. Foto: web města Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížské technické služby, které jsou provozovatelem městské hromadné dopravy, vybavily autobusy MHD novým moderním odbavovacím systémem. Výhodu mají studenti nebo dárci krve.

Odbavovací systém umožňuje platit jízdné při cestování po městě bezhotovostně, tedy kromě využití předplacených čipových karet také bankovní platební kartou, mobilním telefonem nebo hodinkami. Zároveň s jeho zavedením začala také platit úprava tarifních podmínek, která se dotkne studentů a dárců krve. „Nový odbavovací systém funguje oficiálně od 1. srpna, ale cestující ve vozech MHD již tuto novinku zaznamenali v průběhu července, kdy byl v testovacím provozu. Má za cíl zjednodušit a zatraktivnit využívání městské hromadné dopravy v Kroměříži,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Cena jízdného při platbě bankovní kartou je stejná jako při platbě hotově u řidiče, a to 13 Kč u základního jízdného a 6 Kč u zlevněného, při platbě čipovou kartou zůstává jízdné ve výši 8 a 4 Kč. „Nově mohou zlevněné jízdné využívat děti a mládež od 6 do 18 let, dříve to bylo pouze do 15 let, a také studenti od 18 do 26 let s ISIC kartou,“ řekl ředitel Kroměřížských technických služeb Marian Vítek a dodal, že cestující od 15 let jsou povinni při nástupu do vozidla MHD prokázat řidiči nárok na slevu.

Novinkou je také skutečnost, že dárci krve, kteří jsou majiteli zlaté plakety MUDr. Jánského a vyššího ocenění, mohou využívat bezplatně služeb MHD v případě, že mají trvalý pobyt na území Kroměříže. Nový odbavovací systém je zároveň připravený na využití v případě zřízení integrované dopravy v rámci Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x