Nový přístroj urychlí ve Vsetínské nemocnici diagnostiku histologických vzorků

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN - Automatickou linku pro přípravu histologických preparátů a další vybavení v celkové hodnotě více než 4 miliony korun pořídila Vsetínská nemocnice pro oddělení patologické anatomie. Serveru Zlin.cz to oznámila za Vsetínskou nemocnici Lenka Plačková.

Laboranti si velmi pochvalují především moderní barvicí a lepicí automat špičkové kvality, kterými disponuje pouze několik pracovišť v České republice. Nákup byl financován z evropských dotací v rámci integrovaného regionálního operačního programu IROP 31 na Zvýšení kvality návazné péče.

„Velmi si ceníme, že jsme díky evropským dotacím mohli získat přístroje, na které bychom jinak zřejmě nedosáhli,“ vysvětlila Věra Maňáková, vedoucí laborantka Oddělení patologické anatomie Vsetínské nemocnice. Linka Tissue Tek zahrnuje dva automaty Prisma Plus Standard a Film Coverslipper, první z nich slouží k nabarvení, druhý k zalepení, pokrytí vzorku. „Znamenají pro nás velkou úsporu času, urychlí přípravu vzorku, odpadá přemísťování z přístroje do přístroje,“ dodala Maňáková. Barvicí přístroj disponuje vyšší kapacitou, jednoduchou obsluhou pomocí barevné dotykové obrazovky, vzorky přepravuje robotické rameno. Lepicí automat následně pokrývá obarvené preparáty speciálním filmem.

Patologická anatomie získala také tkáňový procesor nové generace, který dovoluje odvodňovací proces sepnout i dvakrát denně a tím umožňuje klinikům zahájit dřívější léčbu pacienta. Jedná se především o zpracování vzorků malých biopsií, jako jsou endoskopické vzorky, punkce prsu a prostaty, kterých stále přibývá. Moderní přístroj odvodňuje tkáně a připravuje biologický materiál k dalšímu zpracování. Využívá se v procesu diagnostiky u všech bioptických a biologických materiálů. „Ročně naše pracoviště provede bioptické vyšetření vzorků od více než osmi tisíc pacientů,“ doplnil Petr Mičulka, primář Oddělení patologické anatomie Vsetínské nemocnice s tím, že bioptických vyšetření (biopsií), která zahrnují mikroskopickou diagnostiku tkáňových vzorků, částí nebo i celých orgánů odebraných při operacích či dalších zákrocích, rok od roku přibývá. Vyhodnocení vzorku má v procesu diagnostiky klíčovou roli. Jestliže se jedná o zhoubný nádor, je zapotřebí realizovat imunohistochemické vyšetření, ze kterého vychází onkolog, popřípadě chirurg při stanovení dalšího léčebného postupu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x