Nový seriál televize TVS o tradičních řemeslech míří do střižny

Vladislava Hrubešová z Velkých Karlovic, která šije valašské kroje. Foto: Kateřina Nosková
ZLÍNSKÝ KRAJ – Světla zhasnuta, kamery vypnuty, karty zálohovány. Dotočeno! Velký kus práce má natáčecí štáb regionální televize TVS za sebou, teď ho ještě čeká poslední a neméně důležitá fáze – nový seriál Bohatství ukryté v tradici o tradičních řemeslech míří do střižny.

Práce na novém seriálu Bohatství ukryté v tradici začaly na jaře roku 2020. Od té doby se týmu televize TVS podařilo natočit celkem 18 tvůrců ze Zlínského kraje, mezi kterými bychom našli košíkáře, krasličářky, řezbáře, ševce nebo třeba krojové krejčí. Jedno však mají všichni respondenti společné – obrovskou lásku k tradičnímu řemeslu, se kterým nerozlučně spojili svůj život.

Nešlo nám ani tak o zdokumentování přesného pracovního postupu, to si ostatně každý může najít v jakékoli publikaci. Hlavně jsme se snažili zachytit emoce a životní příběhy těchto krásných lidí, ze kterých přímo sálá láska, pokora a úcta k řemeslu, které většinou převzali od svých předků a které často vykonávají jako jedni z posledních u nás,“ přiblížila natáčení autorka scénáře Kateřina Nosková.

Jestli se to tvůrcům podařilo, se budou moci diváci poprvé přesvědčit už o Velikonocích na obrazovkách televize TVS nebo na webu itvs24.cz.

Teď je však před nimi ještě pořádný kus práce – seriál míří do střižny, kde se bude zpracovávat po dobu zhruba tří měsíců. „Ve finále vznikne šest dílů seriálu, přičemž ústředním motivem každého z nich bude vždy jeden přírodní materiál, se kterým jednotliví řemeslníci pracují po svém. Konkrétně se jedná o proutí, slámu, kůži, dřevo, textil a kraslice,“ přiblížil formát seriálu jeho producent Jan Dudek a dodal, že úvodní komentář ke každému dílu obstará Marta Kondrová ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti, která má na starosti odbornou stránku seriálu.

Pořad Bohatství ukryté v tradici podpořil v roce 2020 Zlínský kraj z fondu Programu podpory audiovizuální tvorby ve Zlínském kraji.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x