Novým olomouckým arcibiskupem byl zvolen rodák ze Strání Josef Nuzík

Foto: Radek Hanskut, Člověk a Víra
ZLÍNSKÝ KRAJ - Novým arcibiskupem olomouckým byl papežem Františkem jmenován Josef Nuzík. Sedmapadesátiletý rodák ze Strání ve funkci vystřídá Jana Graubnera, který už rok a půl vykonává úřad pražského arcibiskupa. Nuzíkova inaugurace se uskuteční v sobotu 13. dubna.

Jmenování Nuzíka olomouckým arcibiskupem oznámil 9. února v katedrále sv. Václava apoštolský nuncius v České republice arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, jenž kandidáta hledal mezi osobnostmi a výsledky konzultoval s Vatikánem. Celý proces byl vázán mlčenlivostí.

Ve svých prvních slovech po jmenování biskup Nuzík poděkoval za důvěru, kterou novým úřadem dostává. „Děkuji i vám všem, milí bratři a sestry, kteří jste se více než rok a půl na tento úmysl modlili. Možná se vám ta doba zdála už i dlouhá, byla ale důležitá – prosili jsme za potřebné vlastnosti pro diecézního biskupa. Vím, že je nemám, ale chci do nich s Boží pomocí dorůstat,“ zmínil Josef Nuzík. „Budu vám vděčný za spolupráci, trpělivost a podporu lidskou i duchovní v modlitbě,“ dodal nový olomoucký arcibiskup.

Jmenování Nuzíka přišlo jen pár dní před svátkem sv. Cyrila a Metoděje, jak ho slaví světová církev. „Soluňští bratři poukazují na naše kořeny a stojí u základů života z víry na Moravě, a tato víra je i po staletích vzácným pokladem, v němž je možné nacházet světlo a sílu také pro naši dobu,“ zdůraznil biskup Nuzík a dodal, že navazovat chce i na práci dalších svých předchůdců, a zejména arcibiskupa Jana Graubnera, se kterým 13 let spolupracoval jako generální vikář. „Současná doba není jednoduchá, zároveň nám ale Bůh nabízí řadu možností, jak zvládnout svůj život osobní i rodinný. Věřím, že je s jeho pomocí objevíme a také se o ně budeme dělit s lidmi kolem nás,“ uzavřel svůj první pozdrav věřícím.

Josef Nuzík pochází ze Strání, po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. Kněžské svěcení přijal roku 1995 a postupně působil v Novém Jičíně, Luhačovicích, Nivnici a ve Štípě u Zlína. Od roku 2005 sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Jan Graubner jmenoval svým generálním vikářem. V červenci roku 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x