O magnetickou rezonanci je ve Vsetíně velký zájem. Za první měsíc vyšetřila přes 200 pacientů

Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN – Magnetická rezonance byla ve Vsetínské nemocnici slavnostně uvedena do provozu 4. října. Od té doby bylo na novém pracovišti vyšetřeno 204 ambulantních a 22 hospitalizovaných pacientů. O vyšetření rezonancí je velký zájem, aktuální čekací doba je pět týdnů.

Pacienti velmi pozitivně hodnotí, že již nemusí za vyšetřením magnetickou rezonancí dojíždět do vzdálených nemocnic a center, zájem je veliký. Díky připomínkám směrem ke Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra byla tato péče nakonec nasmlouvána se všemi pojišťovnami.

„V prvních dnech fungování jsme byli schopni nabídnout termín v rámci jednoho nebo dvou týdnů. Kalendář se ale rychle naplnil, aktuální čekací doba je pět týdnů,“ komentovala primářka radiodiagnostického oddělení Blanka Ludvová s tím, že převažují vyšetření mozku, krční, hrudní a bederní páteře a vyšetření kloubů. „Počet vyšetření mozku a páteře je zhruba vyrovnaný, vyšetření kloubů je o něco méně,“ hodnotila primářka.

Informace o vyšetření magnetickou rezonancí, pokyny pro pacienty i žádanku a informace pro lékaře najdou zájemci na webu nemocnice. „Prosíme pacienty, aby chodili na vyšetření včas, a pokud se nemohou dostavit, aby nás co nejdříve kontaktovali a uvolnili termín dalšímu zájemci, abychom mohli jejich čekání maximálně zkrátit,“ vyzvala primářka.

Pro rezonanci bylo zapotřebí vybudovat speciální přístavbu, kterou zafinancoval Zlínský kraj, a to částkou přesahující 56 milionů korun. „Přístroj a potřebné technologie za dalších bezmála 45 milionů korun jsme pořídili díky evropským dotacím z programu REACT-EU,“ připomněl ředitel nemocnice Martin Pavlica s tím, že zprovoznění magnetické rezonance završilo modernizaci v oblasti radiodiagnostiky.

„V posledních letech bylo obměněno téměř celé přístrojové vybavení radiodiagnostického oddělení: od moderního CT, přes novou rentgenovou techniku včetně mobilního rentgenu, moderních ultrazvuků, C-ramena pro operační sály až po diagnostické monitory,“ dodal ředitel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x