O šachové princezničce. Jak Barborka k titulu mistryně republiky přišla

Foto: Gabriela Jochcová
HOŠŤÁLKOVÁ - V září loňského roku začala hrát šachy. Po půl roce se vydala do Harrachova v Krkonoších, což je docela pohádkový kraj. Však tam také sedmiletá dívenka z Hošťálkové na Vsetínsku Barbora Jochcová pohádkový příběh se sama sebou v hlavní roli prožila. Stala se totiž v nejmladší kategorii mistryní republiky v šachu. Což je vzhledem k tomu, jak miniaturní má na šedesáti čtyřech polích zkušenosti, prostě pohádkově úžasné...

Žákyně první třídy ze základky ve valašské vesnici udivila své okolí, včetně Josefa Bednaříka, jednoho z tahounů šachového hnutí v obci.

„Ten její progres je opravdu stěží uvěřitelný a moc se těším na její dalších šachovou pouť. Barunka si teď díky velikému úspěchu může vybrat, zda v létě změří síly s hráči na mistrovství světa nebo Evropy. Přeji jí hodně elánu a chuti do hry, to je na začátku kariéry hodně důležité,“ říká místopředseda šachového oddílu v Hošťálkové s tím, že nadějná dívka zdolala v sedmi letech černými figurami třeba úřadující mistryni České republiky do deseti let.

Barborka se teď může v neděli 21. dubna coby „zázračné dítě“ (pozor, nepřeceňovat) představit i v hošťálkovské Sokolovně, tam se bude hrát celodenní memoriál Jana Kováře. Těší se i jeden z hlavních mecenášů a amatérský šachista Milan Kovář.

„Táta odešel nešťastnou náhodou chvíli po padesátce, sám byl výborný hráč a určitě by měl radost, kolik šachistů k nám přijede uctít jeho památku, mělo by jich být 150, zájem je, pokud vím, mnohem větší, ale kapacita nám umožňuje maximálně toto množství vyznavačů krásné královské hry,“ dodává Kovář.

„V našich podmínkách je opravdu maximální kapacita 150 hráčů, tedy 75 stolů a šachových setů. Pláten, figurek, hodin a tak dále,“ popisuje Josef Bednařík.

Důležité je při tak velké akci také dokonalé internetové připojení, dostatečné zajištění osvětlení i zázemí pro spoustu účastníků. Na hladký chod bude v neděli dbát čtveřice kvalifikovaných rozhodčích, ti dohlížejí na dodržování fair play, zadávají do systému výsledky a mimo jiné losují rozesazení u stolů pro jednotlivá kola.

Účast by měla být nejen početná, ale také velice kvalitní.

„Hlavní hvězdou bude určitě velmistr David Navara, náš už řadu let nejlepší hráč, to by se tátovi taky moc líbilo,“ láká na akci, která uctí památku jeho otce už popatnácté, Milan Kovář.

To velmi rád potvrzuje za organizátory Josef Bednařík. A zamýšlí se nad jednou poněkud všetečnou otázkou. Totiž kolik tahů by asi vydržel ryze rekreační občasný hráč do matu od velmistra kalibru Davida Navary?

„Těžká otázka, pokud by laik nedostal takzvaný šustrmat, odhaduji délku partie na osmnáct tahů, kdo vydrží dvacet, je borec,“ usmívá se ředitel akce, která láká šachisty pod Hostýnské vrchy už tuto neděli.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x