O Sole mio. Děkujeme ti, slunce. Tvé cukety

foto: zlin.cz
PROVODOV - Třeba s jihem Moravy, s jeho lehkou, výživnou, mírně písčitou půdou, jíl a kamení v podhůří Vizovických vrchů v(na) Provodově nesrovnávejme. Přesto v obci s osmi stovkami obyvatel žije spousta šikovných lidí, kteří umějí přeměnit svoje zahrady právě v tomto ročním období v místo, kde přímo prýští zahrádkářská radost. A kde je docela složité sklidit všechnu úrodu. Hlavně tedy z časových důvodů.

Mladí manželé Pšenicovi, oba úspěšní lékaři, by mohli vyprávět. Na jejich vyvýšených i běžných záhonech se teď objevují mimo jiné cibule v XXXL velikosti. Ale co se mohutnosti týče, nemají zdaleka nárok na nádherné cukety, které se právě dostávají do nelepší formy. A značné velikosti.

„Krásné je, že kromě zálivky nepotřebují cukety vlastně vůbec žádnou péči, byli jsme pár dnů s dětmi na dovolené a popravdě řečeno, naše cukety jsou k nepoznání. Rostou prostě jako z vody a hlavně ze sluníčka. Kdyby mohly, pak by jistě právě slunci poděkovaly,“ směje se pan doktor.

Na sklizeň jsou připraveny děti. Eliška, Matouš a benjamínka, tříletá Adélka.

„Je to tak trochu jako v pohádce O veliké řepě,“ směje se maminka, praktická lékařka a velmi praktická kuchařka Gabriela. Hlavně její starostí teď bude velikou úrodu využít.

„Chystám se na dušené cuketové zelí, budeme grilovat, cuketa se dá ochutit na mnoho způsobů, výhodou je, že vždy velmi jednoduše. Naše sousedka mne naučila skvělý cuketový koláč na sladko. Pak je tu cuketová polévka anebo taky řízečky. Je toho mnohem více, fantazii se meze nekladou. Vždycky jde o lehké a rychlé jídlo, já prostě nedám na cukety dopustit. Benefitem je pak to, že jde pokaždé o pokrm zdravý a velmi chutný,“ má prázdninově jasno Gábina.

Teď už jde jen o to, aby děti velké výpěstky unesly. A ze zahrady do kuchyně přenesly.

„To ale není žádný problém, když bychom jej měli, máme ještě pořádného siláka, našeho psího miláčka Hakiho,“ říká za dětskou část rodiny gymnazistka Eliška.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->