Josef Jurečka z Otrokovic se dožívá 100 let

Foto: město Otrokovice
OTROKOVICE - Ačkoliv je vyučen jako kuchař, číšník, celý život se netknul alkoholu a nikdy nekouřil. To je recept Josefa Juračky na dlouhověkost. Právě v těchto dnech se dožívá 100 let a popřát mu k významnému životnímu jubileu přišli i zástupci otrokovické radnice, informovala server Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Josef Jurečka pochází z Prostřední Bečvy, kde byl jeho otec dlouhá léta starostou. Maminka byla v domácnosti, starala se o hospodářství s dobytkem. Je jedním ze čtyř sourozenců. S úsměvem vzpomíná, že si jako dítě rád pochutnával na kostkách cukru. Dále si vybavuje, že měl v životě příležitost setkat se osobně s Tomášem Garriquem Masarykem, kdy ho jako dítě vítal ve vsi.

 „Vyučil jsem se u Bati a začal jsem pracovat v restauraci hotelu Společenský dům. V roce 1939 jsem dostal v Otrokovicích domek a od té doby žiju tady,“ říká oslavenec. Je hrdý na to, že byl celý život zaměstnaný ve svém oboru. Kromě práce ve Společenském domě, kde brzy po zaučení zastával vedoucí funkci, zavedl stravovací zařízení pro české turisty u maďarského Balatonu, kde na letní sezonu odjížděl pracovat dlouhých dvacet let. To s sebou přinášelo řadu zkušeností a mimo jiné se musel naučit maďarsky. „Než se podávala jídla zákazníkům, vždycky jsem je nejprve ochutnal. Měl jsem radost, když byli lidé spokojeni,“ vzpomíná dál pan Jurečka. „Měl jsem velmi blízko k hudbě. Hrál jsem na harmoniku, na varhany a učil jsem se na housle. A když někdy v restauraci zůstalo jen pár hostů, vytáhl jsem harmoniku a hráli jsme a zpívali až do nočních hodin,“ předává Josef Jurečka dál své vzpomínky.

Se současnou ženou Jiřinou se potkal v rekreačním středisku Moravanu v Podkopné Lhotě. Má tři děti, dva syny a dceru, která žije také v Otrokovicích. Pochlubil se, že má deset vnuků, deset pravnuků a pět prapravnuků. „Rád bych věnoval velké poděkování manželce Jiřině, která se o mě dlouhé roky tak dobře stará. Bez ní by mi tu tak dobře nebylo,“ řekl nakonec jubilant.

V současné se době se stoletý pán těší zdraví, je usměvavý, rád si na oslavě popovídal a zavzpomínal. Peněžitý dar i kytice z radnice oslavence mile překvapili a potěšili.

V Otrokovicích aktuálně žijí tři občané, kteří mají sto a více let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x