Oběti holocaustu připomíná ve Valašském Meziříčí dalších šest kamenů zmizelých

Foto: Město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zapomínat na svou minulost nechtějí ve Valašském Meziříčí, kde vzniklo dalších šest kamenů zmizelých připomínajících oběti nacistického režimu. Tři z nich byly osazeny před Základní školou Vyhlídka, zbývající budou umístěny v dalších ulicích města.

Už v loňském roce nechala valašskomeziříčská radnice osadit 15 dlažebních kostek se jmény obětí nacistického režimu, datem jejich narození a místem násilného skonu v koncentračním táboře. Nacházejí se na různých místech města, v nichž tito lidé před nuceným odsunem žili.

Nyní na projekt Československé historické dědictví – kameny zmizelých dětí navázalo osazení dalších šesti kamenů.

Tři jsme společně s žáky Základní školy Vyhlídka osadili před touto školou. Připomínají Salomona Springuta, Evu Springutovou a Růženu Flachovou, kteří žili právě v ulici Králova. Zvlášť v dnešní nelehké době je velice důležité na jejich oběť nezapomínat a připomínat ji také dalším generacím,“ je přesvědčena místostarostka Yvona Wojaczková.

Nové dlažební kameny se jmény obětí nacistického režimu se postupně objeví také v dalších ulicích Valašského Meziříčí.

Jeden z nich umístěný v ulici Palackého u balíren bude například připomínat Břetislava Šupáka, který byl jako člen odbojové organizace Obrana národa odsouzen k smrti a popraven. Vznik tohoto kamene finančně podpořila jeho rodina, která dnes žije v Německu a nechce, aby se na oběť jejich předka zapomnělo,“ doplnil památkář města Petr Zajíc.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x