Obnova památníku na Ploštině jde do finále. První návštěvníky by měl přivítat na jaře

foto: Zlínský kraj
PLOŠTINA – Jedna z největších a nejvýznamnějších investičních akcí Zlínského kraje spěje ke svému dokončení. Jde o Památník protifašistického odboje na Ploštině.

Obnova Památníku protifašistického odboje na Ploštině jde do finále. Zlínský kraj poskytl na rekonstrukci neuvěřitelných 151 milionů korun. Jde tak o jednu z největších a nejvýznamnějších investičních akcí v oblasti kultury a historie. Realizátorem obnovy je Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

„Jde o jednu ze čtyř velkých investičních akcí z oblasti kultury, s nimiž Zlínský kraj uspěl při žádosti o evropské dotace a na něž dohromady získal 380 milionů korun. Po rekonstrukci zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, revitalizaci hospodářského dvora v Rymicích a vybudování Cyrilometodějského centra ve Starém Městě jde o další významný investiční projekt Zlínského kraje v oblasti kultury,“ uvedl Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje.

Celý areál Ploštiny budou po dokončení staveb a terénních úprav tvořit tři objekty spojené stezkami. Návštěvníky, které by areál mohl přivítat na jaře příštího roku, budou historií provázet nové informační tabule.

„Nová Ploština bude jednou provždy mementem tragických událostí spojených nejen s tímto místem, ale i okolních valašských obcí. Na minulost, navíc takto tragickou, se nesmí zapomenout. Věřím také, že areál se stane atraktivním místem pro školy a pomůže jim více přiblížit výklad dějin 20. století,“ řekla Zuzana Fišerová, radní Zlínského kraje pro kulturu a školství. 

Ploština příchozím ukazuje, jak vypadala a žila tato pasekářská osada před válkou a v průběhu tragédie. Připomíná ale také, jak tento region poznamenala tragická událost v dalších desetiletích.

„Lidé obývající pasekářskou osadu na Ploštině byli nesmyslně a krutě zavražděni na samém sklonku války, kdy nacistické komando vypálilo celou osadu a v plamenech našlo smrt čtyřiadvacet lidí nejen z Ploštiny, ale i z dalších šesti okolních obcí. Další čtyři byli zabiti cestou, kudy německé jednotky projížděly. V následujících dnech se opakovaly podobné akty nenávistné msty také na bezbranných obyvatelích Prlova a Vařákových pasek. Popravy probíhaly ve Vizovicích i na Březině u Valašských Klobouk. Jen se štěstím unikla podobnému osudu Loučka. Také o těchto místech bude vyprávět nová expozice na Ploštině,“ doplnil Pavel Hrubec, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Památník na Ploštině

Pod dohledem památkářů proběhlo kompletní očištění a ošetření památníku. Místo uprostřed památníku získalo novou speciální dlažbu a vztyčeny byly také nové stožáry na vlajky. Na místě nově stojí i pamětní cedule s názvy obcí s tragickým osudem za druhé světové války.

Nové návštěvnické centrum

Návštěvnické centrum je ústředím celého areálu. Zázemí zde najdou jak návštěvníci, tak zaměstnanci. Probíhat zde bude prodej vstupenek. Prostor je rozdělený do několika celků, kde se návštěvníkům přiblíží život pasekářů před válkou.

Příchozí zde najdou expozice, které přibližují život za protektorátu. Jedna z částí je věnovaná právě ploštinské tragédii, jejím příčinám i důsledkům. Další částí je takzvaná prostor Ticha. Ten přináší návštěvníkům místo klidu pro osobní zamyšlení.

Dům čp. 23

Jde o repliku původního stavení, které zde stálo v době vypálení osady v roce 1947. Uvnitř se nachází stálá expozice dobového bydlení. Uvnitř najdete tehdejší nábytek i kuchyni s funkčními kachlovými kamny. V přízemí se bude návštěvník pohybovat po časové ose, kde se seznámí s osudem Ploštiny od konce druhé světové války do dneška.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x