Obnova Rymic za 130 milionů korun zdárně pokračuje

Foto: Zlínský kraj
RYMICE - V Rymicích úspěšně pokračuje přestavba hospodářského dvora, který je kulturní památkou. Serveru Zlin.cz to uvedla Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Na opravu hospodářského dvora v Rymicích se nám podařilo získat dotaci z Evropské unie, díky níž zde od letošního jara realizujeme obnovu za téměř 130 milionů korun. Za rok tady otevřeme muzeum, které přiblíží venkovský způsob života našich předků. Už teď je vidět, jak se donedávna chátrající památka proměňuje. Věřím, že celý rymický areál bude patřit k oblíbeným turistickým cílům,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

Dvůr v Rymicích bude po zpřístupnění, které se předpokládá v létě roku 2021, sloužit i pro konání různých kulturních akcí, proto se zde buduje pohodlné zázemí pro návštěvníky, samozřejmě včetně parkování.

V objektu se díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu provádí odvlhčení systémem odvětrávacích podlah, obvodová drenáž, opravy krovů, statické zajištění, renovace schodiště, restaurátorské práce, napojení na inženýrské sítě, sadové úpravy a další práce.

V Rymicích je možné obdivovat i v těchto dnech kouzlo půvabných doškových chaloupek a dalších staveb lidové architektury, které lákají i filmaře. „Z obvyklého návštěvnického okruhu jsme letos vynechali pouze tvrz, protože ta se nachází v blízkosti staveniště,“ sdělila ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x