Obyvatelé Vsetína chtějí ve městě herní prvky pro postižené lidi

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VSETÍN - Téměř tisícovka respondentů se zapojila do ankety o nejlepší projekt navržený občany Vsetína v rámci historicky prvního participativního rozpočtu města nazvaného Vsetín podle nás. Vedení radnice nyní podrobí výsledky ankety analýze a rozhodne, kolik projektů se v příštím roce dočká realizace, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Jana Raszková.

Zastupitelé pro premiérový participativní rozpočet města vyčlenili jeden milion korun. „Obyvatelé města starší 15 let následně mohli posílat návrhy projektů na využití této částky. Zaměřeny měly být především na úpravu veřejného prostoru či zvelebení veřejného prostranství pro sportovní nebo volnočasové využití, dopravní infrastrukturu, životní prostředí. Nedílnou součástí každého návrhu byl rámcový popis a rozpočet projektu,“ přiblížil pravidla participativního rozpočtu místostarosta Pavel Bartoň s tím, že na radnici nakonec dorazilo 15 návrhů, z nichž ale šest bylo pro formální nedostatky vyřazeno.

S finálovou devítkou projektů se lidé mohli seznámit třeba na veřejném projednání či na webu města. Na komunikační platformě Mobilní Rozhlas poté byla vyhlášena anketa, v níž mohl každý respondent přidělit hlas maximálně třem svým favorizovaným projektům. „Do ankety se nakonec zapojilo 966 respondentů. Tento počet nás potěšil a potvrdil, že si participativní rozpočet na Vsetíně našel své místo,“ doplnil místostarosta Bartoň.

Nejvíc hlasů, a to 374, získaly herní prvky pro osoby s těžkým postižením v různých částech města. Celkem 345 lidí hlasovalo pro zastínění pískovišť a dětských hřišť v ulicích Dukelská, Okružní, bratří Hlaviců a Družstevní. Na pomyslném třetím místě pak skončil návrh umístit po městě lavičky, který oslovil 236 lidí.

„Vedení města nyní výsledky ankety podrobí analýze, ze které vyplyne, kolik projektů z těch nejlépe hodnocených bude v příštím roce realizováno. O konečném rozhodnutí budeme samozřejmě informovat,“ uzavřel místostarosta Bartoň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x