Od nadšených sportovců k profesionálům. Horská služba Beskydy ušla za 70 let kus cesty

Foto: HS Beskydy
PUSTEVNY – Horská služba Beskydy oslavila kulaté výročí 70 let od založení až ve svém 71. roce fungování. Že počty nesedí? Oslavy o rok posunula pandemie koronaviru...

„Zatímco v zakládajícím roce 1951 pracovalo u Horské služby v Beskydech 5 nadšených sportovců, dnes máme 15 profesionálních záchranářů, 4 lékaře, 2 sezonní a 44 dobrovolných záchranářů. Bez otců zakladatelů bychom ale nikdy nebyli tam, kde jsme nyní,“ říká náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

Oslavy probíhaly na Pustevnách v sobotu 10. prosince prakticky celý den. Dopoledne se konalo každoroční doškolení dobrovolné základny, kde se na pěti stanovištích vzdělávali záchranáři v modelových situacích. Ti si upevnili znalosti při resuscitaci, traumatech, ale také třeba v překotném porodu. Na technických stanovištích se pak cvičil například transport „zraněné“ pacientky na visuté lávce.

Všichni účastníci školení včetně figurantek – studentek Střední zdravotnické školy – se pak zúčastnili samotných oslav 70. výročí založení Horské služby Beskydy. Celkem se sešlo na 100 lidí včetně hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše a dvou polských horských záchranářů z GOPR.

„V rámci oslav jsme předali ocenění za dlouholetou a přínosnou činnost u Horské služby Ottovi Navrátilovi z okrsku Kohútka a Janovi Matůšovi z okrsku Pustevny,“ poděkoval při předání ocenění Radan Jaškovský.

Horská služba byla v Beskydech založena 21. listopadu roku 1951. Už od roku 1940 fungovala na Pustevnách sedačková lanovka. Iniciátorem založení byl Bedřich Krátký z Vrchlabí.

První oblastní organizace byla vytvořena ve Frenštátu pod Radhoštěm. U založení stála pětice sportovců Karel Diatka, Zdeněk Hudec, Pavel Janák, Oldřich Ondryáš a Jaroslav Uhlář, který stanul v jejím čele. Prvními záchrannými prostředky v celých Beskydech byly v roce 1952 dva dřevěné vojenské čluny a jedny kanadské saně.

V současné době má Horská služba Beskydy sedm okrsků a jejím náčelníkem je od roku 2020 Radan Jaškovský.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x